Skip to main content

Assistent controller

Als assistent controller ben je binnen jouw organisatie een belangrijke schakel. Belangrijker nog dan de titel “assistent” misschien doet vermoeden. Op deze pagina lees je er alles over, om jou te helpen ontdekken of deze rol bij jou past.

Enthousiast geworden? Dan komen we graag met je in contact om die ene perfecte match te vinden. Ook als je een werkgever bent die op zoek is naar die ene perfecte kandidaat, kunnen wij je verder helpen.

Assistent controller vacatures en kandidaten

Wil jij graag aan de slag als assistent controller? Lees hieronder alles wat je over deze functie wilt en moet weten, of klik direct op “Ik zoek een baan” om te ontdekken welke uitdagingen wij beschikbaar helpen.

Ben jij juist op zoek naar de perfecte kandidaat of kandidaten om jouw team te versterken? Dan weet je als geen ander hoe gewilde goede finance professionals zijn.

Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Wat doet een assistent controller?

Een assistent controller assisteert de controller of financieel manager binnen een organisatie. Hij of zij draagt hiermee veel verantwoordelijkheid. Die controller of manager moet namelijk op jouw administratieve en controlerende werkzaamheden kunnen vertrouwen.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de business controller of de financial controller. De eerste houdt zich vooral bezig met de toekomst en koers van een bedrijf, terwijl de laatste zich meer richt op de lopende financiële situatie.

Taken van de assistent financial controller bestaan bijvoorbeeld uit:

 • Een jaarverslag opstellen
 • Het maken van maandrapportages
 • Controleren van data
 • Facturen en afschriften inboeken

Terwijl de assistent business controller zich richt op:

 • KPI’s opstellen
 • Een financiële planning (helpen) maken
 • Budgetten opstellen
 • Forecasting en planning

Daarmee geef je mede vorm aan de financiële koers van de organisatie waarvoor je werkt. Als assistent controller doe je dus niet alleen veel waardevolle ervaring op in de finance sector, je maakt met jouw werkzaamheden ook een impact in het bedrijf waar je werkt.

Wat verdient een assistent controller?

Salaris assistent controller

Zoals voor iedere functie geldt, is het salaris van een assistent controller natuurlijk afhankelijk van je opleiding en werkervaring. Gemiddeld verdient een assistent controller in Nederland tussen de €2.500 en €4.000 bruto per maand.

Ook de sector en het type bedrijf – of dat bijvoorbeeld een lokaal bedrijf is of een multinational – heeft invloed op wat je uiteindelijk kunt verdienen. Kijk ook niet uitsluitend naar het bruto maandloon, maar ook of er bijvoorbeeld sprake is van een dertiende maand of een eindejaars winstdeling.

Secundaire arbeidsvoorwaarden van de assistent controller

Als assistent controller kun je natuurlijk ook rekenen op een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een vakantietoeslag en een reiskostenvergoeding. Soms wordt ook een pensioenregeling aangeboden.

Als extra voordeel ontvangt de assistent controller vaak de mogelijkheid om deel te nemen aan een opleidingsprogramma. Zeker in de financiële sector is het namelijk belangrijk om je kennis en vaardigheden up to date te houden. Veel werkgevers zullen daar dan ook graag in investeren in de vorm van trainingen en opleiding.

Wat is een assistent controller?

Een assistent controller is in de basis iemand die de controller of financieel manager in een bedrijf assisteert. In de praktijk is de assistent controller iemand met veel verantwoordelijkheid en invloed op de financiële koers van het bedrijf.

De assistent controller staat ook bekend als junior controller. Vanuit dat oogpunt zie je de functie meer als een startersfunctie, met legio doorgroeimogelijkheden, wat meer eer doet aan de kansen die deze functie biedt.

Zoals hierboven al staat benoemd, kun je ervoor kiezen om je te specialiseren als business controller (meer gericht op het vormgeven van de toekomst en financiële plannen van een bedrijf) of als financial controller (gericht op de actuele financiële gezondheid).

Naast de hierboven al genoemde taken, draagt een assistent controller bijvoorbeeld extra verantwoordelijkheid door:

 • Het (mede) opstellen van budgetten
 • Toezicht te houden op de planning & control-cyclus
 • Begrotingsvoorstellen te beoordelen en toetsen
 • Financiële analyses uitvoeren

Daarom is de assistent controller een ideale functie om veel en brede ervaring op te doen in de financiële sector.

Betekenis

Assistent controller betekent letterlijk iemand die de controller assisteert. In de praktijk betekent de assistent controller echter aanzienlijk meer voor het bedrijf waar hij of zij voor werkt, zoals je hebt kunnen lezen bij de verantwoordelijkheden en taken van deze functie.

Als assistent financial controller houd je je bezig met rapportages en maand-, kwartaal-, en jaarcijfers. Een assistent business controller houdt zich juist meer bezig met de toekomst, budgetten en financiële planningen en prognoses.

Hoe word je assistent controller?

Om assistent controller te worden heb je minimaal een financiële opleiding op MBO-niveau nodig. Daarna kun je eventueel een korte opleiding volgen tot assistent controller. Ervaring met financiële administratie (bijvoorbeeld in een stage of bijbaan) is een grote plus om te kunnen starten als assistent controller.

Ook financiële opleidingen op HBO of WO niveau vormen natuurlijk een mooie basis voor de functie assistent controller. Populaire achtergronden voor deze functie zijn bijvoorbeeld:

Populaire assistent controller opleidingen

 1. Financieel Economisch Beeld (FEB)
 2. Bedrijfseconomie
 3. Bedrijfskunde
 4. Accountancy
 5. Bedrijfskundige Informatica
 6. Bedrijfskundige Informatica & Management
 7. Fiscale- en Bedrijfseconomische Studies
 8. Bedrijfseconomie & Financieel Management
 9. Economisch Juridisch Adviseur
 10. Bedrijfskundige Informatica & Financieel Management

Waarom assistent controller worden?

Mensen worden assistent controller omdat ze een financiële carrière ambiëren en deze functie zien als een goede manier om brede en waardevolle werkervaring op te doen. In die optiek is deze functie beter te zien als junior controller, waarna iemand door kan groeien tot controller of financieel manager.

Daarnaast is het een mogelijkheid om te werken voor enkele van de meest populaire werkgevers in de financiële sector, zoals:

Grote assistent controller werkgevers

 1. PwC
 2. Deloitte
 3. KPMG
 4. EY (Ernst & Young)
 5. Accenture
 6. Deloitte Digital
 7. Philips
 8. ING
 9. ABN AMRO
 10. Rabobank

Populaire regio’s voor assistent controllers

Het mooie van het werk als assistent controller, is dat je het overal kunt uitvoeren. Je bent niet plaatsgebonden, of afhankelijk van de nabijheid van een bepaalde industrie. Ieder bedrijf heeft immers controllers en dus assistent controllers nodig.

Dat neemt niet weg dat het vooral de randstad is waar je een goede kans hebt om aan de slag te kunnen. Gemiddeld liggen de salarissen hier ook wat hoger dan in andere delen van het land. Denk aan regio’s als:

 • Zuid-Holland: Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht
 • Utrecht: Utrecht (Stad), Amersfoort, Nieuwegein, Hilversum, Veenendaal
 • Noord-Holland: Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Zaandam, Purmerend
 • Flevoland: Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Emmeloord