Manage je verwachtingen als hiring manager

By 22 januari 2020 Geen categorie

Ik was laatst in gesprek met een klant die een finance vacature uit had uitstaan. Ze had diverse kanalen al ingezet en inmiddels al veel kandidaten gesproken. “Ja maar geen voldoet! Die heeft dit, de ander heeft dat en het is allemaal gewoon niet voldoende voor deze afdeling. Weet je wel niet met welke uitdagingen ik te maken heb en hoe complex onze afdeling is?”

Dit kom ik vaak tegen in gesprekken. Het opgefokt laten maken door de markt, hoge eisenpakketten stellen aan kandidaten om zeker te weten dat hij of zij zijn geld waard is en de oplossing kan bieden die het bedrijf nodig heeft.

Aan het eind van het gesprek geef ik haar het volgende advies. “Ik spreek dagelijks meer dan geschikte kandidaten, die beschikbaar zijn en datgene kunnen wat jouw afdeling nodig heeft. Sterker nog je hebt de beste kandidaat al gesproken, het was alleen niet via mij. Je kan niet altijd een 10 aannemen, maar dat betekent niet dat een 7 of een 8 jou niet kan helpen met datgene wat je nodig hebt. De kandidaat die je hebt gesproken is by far de beste kandidaat in de markt beschikbaar voor deze opdracht.” Een paar weken later heeft ze hem ingezet.

Wees realistisch in wat je van een ander vraagt en durf bij te stellen als dat nodig is!