Skip to main content

Werken bij een start-up klinkt geweldig, maar past het bij jou?

By 1 March 2023March 7th, 2024Geen categorie

De energie in een start-up is vaak heel anders dan die in een conventioneel bedrijf. Dat is voor veel mensen aantrekkelijk, maar pas op, waarschuwt recruitmentspecialist Debora van Poppel, het moet wel bij je passen.

‘Ik wil heel graag voor een start-up werken. De energie en de vibe lijken me heel tof en onderdeel zijn van zo’n proces lijkt me echt heel gaaf.’

‘Ik vind het belangrijk dat een bedrijf een maatschappelijk belang nastreeft en dingen doet die goed zijn voor de wereld.’

Het is een greep uit de wensen die ik soms hoor aan mijn interviewtafel. Begrijp mij niet verkeerd, er is helemaal niks mis met gaan voor de werkomgeving die bij je past. Maar wat weet je nu echt over werken bij een start-up of een maatschappelijk gericht bedrijf?

Het is heel verleidelijk om dat wat je niet hebt te romantiseren, ook als het gaat over een nieuwe werkomgeving. De beelden van een toffe, succesvolle start-up waar de eerste tien medewerkers miljonair zijn geworden of tientallen prijzen hebben gewonnen, lonken voor sommige mensen. Net als onderdeel zijn van een Ocean Clean Up-achtig bedrijf, wie wil daar nou niet werken?

Start-up vs. corporate

Laten we deze omgevingen eens vergelijken met het werken voor die o zo saaie corporate. Werken voor een start-up klinkt leuk, maar een klein bedrijf beschikt niet (altijd) over dezelfde middelen als een corporate. Het werk voor een start-up vergt daarnaast de nodige drive en affiniteit met ondernemerschap.

Als je het wil doen voor het avontuur, dan moet je je bewust zijn dat je beweegredenen om bij een start-up te werken er anders uitzien dan bij een corporate organisatie. Niet alle faciliteiten zijn altijd aanwezig bij een startend of klein bedrijf, zoals een 13de maand, bonus of pensioen. Het is daarom goed om je verwachtingen daarop aan te passen en te toetsen, past deze omgeving bij mij.

Standaardprocessen, structuren, functiehuizen en functieprofielen en een strak ingerichte hr-afdeling zul je ook niet snel terugvinden bij een start-up. Dat is de schoonheid ervan, maar wel belangrijk om goed te beseffen.

Zelf heb ik dit aan den lijve ondervonden toen ik bij een start-up werkte die het pand zo hard groeide dat er simpelweg geen werkplekken meer beschikbaar waren. Ik moest op de trap zitten om mijn werk te kunnen doen. Dit klinkt misschien grappig, maar als je je werkdag goed wilt opstarten en ritme en regelmatig belangrijk voor je zijn, dan is het minder leuk.

Verwachtingen

Als je niet de drive en passie hebt die nodig zijn om bij een start-up te werken, niet bereid bent om concessies te doen aan onder andere structuur en arbeidsvoorwaarden, dan kan werken bij een start-up te veel nadelen voor je hebben. Niet alle start-ups werken op dezelfde manier, maar er is wel degelijk een groot verschil in de manier van werken, structuur en arbeidsvoorwaarden die je van zo’n nieuw bedrijf kunt verwachten ten opzichte van bijvoorbeeld een corporate.

Aan de andere kant: een corporate biedt vaak heel veel voordelen op het gebied van arbeidsvoorwaarden, structuur en vaste processen, maar misschien mis je daar juist de flexibiliteit, dynamiek en sfeer.

De vraag die je jezelf moet stellen voordat je zo’n keuze maakt, is: wat past het best bij jou en jouw wensen? In welke omgeving kom jij echt uit de verf en waar voel je je thuis?

Deze column is oorspronkelijk verschenen op Intermediair.nl