Skip to main content

Business controller

De business controller vervult een belangrijke rol binnen een organisatie en heeft veel verantwoordelijkheid. Geen wonder dus dat er een prangende vraag is naar goede business controllers.

Business controller vacatures en kandidaten

Of je nu op deze pagina beland bent omdat je op zoekt bent naar goede kandidaat business controllers, of juist zelf een business controller bent die toe is aan een nieuwe uitdaging: je bent aan het juiste adres.

Bij The Talent Label helpen we namelijk elke dag business controllers en andere financieel professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Wat doet een business controller?

Een business controller adviseert een bedrijf (het management of bestuur) op het gebied van strategie, structuur en processen. Als business controller ondersteun je dat advies met gerichte analyses en rapporten.

Het concrete doel hierachter is dat de business controller mogelijke problemen signaleert, maar mogelijke oplossingen en verbeteringen kan aandragen. Je richt je daarbij op zaken als:

 • De winstgevendheid van het bedrijf (en voorziene veranderingen daarin)
 • Rendement van investeringen
 • Kasstromen
 • Waardevermeerdering of -vermindering

Daarnaast ondersteunt de business controller bij het budgetteren van projecten, stelt hij meerjarenplannen op en anticipeert hij op (onvoorziene scenario’s die de bovenstaande aspecten van de organisatie raken.

Wat verdient een business controller?

Salaris business controller (en aanvullende arbeidsvoorwaarden)

Een business controller in Nederland verdient goed tot zeer goed: gemiddeld tussen de €3.000,- en €5.000,- bruto per maand. Dat is afhankelijk van het niveau van ervaring, opleiding en vaardigheden.

De meeste business controllers hebben een jaarcontract met een arbeidsvoorwaardenpakket dat bedrijfsspecifiek is. Dit pakket bevat vaak een aantal extra’s zoals een bonus, een tegemoetkoming in de reiskosten, een auto van de zaak en mogelijkheden om extra opleidingen of cursussen te volgen. Daarnaast krijgen business controllers in Nederland ook een aantal verplichte vergoedingen zoals vakantiegeld, vakantiedagen en een eindejaarsuitkering.

Wat is een business controller?

Een business controllers is een financieel professional die erg gericht is op de toekomst van de organisatie en het doorlopend bewaken en verbeteren van de financiële positie. Daarom is de business controller doorlopend bezig met analyses, rapportages en verbetervoorstellen.

Daarnaast is de business controller iemand die goed op de hoogte is van veranderingen in het economische landschap en de markt die de organisatie omringt. Op die manier is een goede business controller mogelijke bedreigingen voor zodat de organisatie hier op tijd op kan anticiperen.

Een goede business controller is bovendien iemand die:

 • Analytisch sterk is en wiskundig en economisch onderlegd is
 • Kennis heeft van bedrijfseconomie
 • Sociaal sterk is omdat er veel overleg met management noodzakelijk is
 • Beschikt over de nodige IT-kennis (je moet overweg kunnen met specialistische tools en dashboards)

Betekenis

De business controller houdt zich dus vooral bezig met verbeteringen, veranderingen en besparingen binnen het bedrijf, waar het onderscheid ligt ten opzichte van de financial controller. Die laatste houdt zich vooral bezig met de financiële kant van een bedrijf, de business controller richt zich meer discipline overstijgend op het optimaliseren van processen.

Hoe word je business controller?

Business controller worden kan met verschillende populaire opleidingen als achtergrond, waaronder:

Belangrijk is in ieder geval de je een gedegen kennis opbouwt van bedrijfskundige processen en de economische vraagstukken die je daarbij tegen kunt komen.

Populaire business controller opleidingen

 1. Bachelor Bedrijfseconomie
 2. Master Bedrijfseconomie
 3. Bachelor Accountancy
 4. Master Accountancy
 5. Master Control
 6. Master Finance & Control
 7. Bachelor Finance & Control
 8. Master Controlling & Finance
 9. Bachelor Controlling & Finance
 10. Master of Business Administration (MBA)

Waarom business controller worden?

Business controller worden doen mensen omdat ze op zoek zijn naar een uitdagende, diverse carrière, waarmee ze echt impact kunnen maken binnen de organisatie waarvoor ze werken. Daarnaast is ook de diversiteit aan werkgevers voor veel mensen een reden, zo kun je komen te werken voor:

Grote business controller werkgevers

 1. Shell
 2. ING
 3. KPN
 4. ABN AMRO
 5. Rabobank
 6. Capgemini
 7. Deloitte
 8. Accenture
 9. CGI
 10. PwC

Populaire regio’s voor business controllers

Tot slot nog iets over de regio waar je kunt komen te werken. In principe kun je als goede, enthousiaste business controller door heel Nederland rekenen op een goede baan. Natuurlijk zijn er wel regio’s waar doorgaans meer vacatures uitstaan. Te denken valt bijvoorbeeld aan:

 • Zuid-Holland (Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht)
 • Utrecht (Utrecht (Stad), Amersfoort, Nieuwegein, Hilversum, Veenendaal)
 • Noord-Holland (Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Zaandam, Purmerend)
 • Flevoland (Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Emmeloord)