Skip to main content

Business Intelligence Consultant

Ben jij een business intelligence consultant die toe is aan een nieuwe uitdaging? Of zit jij juist aan de andere kant van de onderhandeltafel en is jullie bedrijf druk op zoek naar die ene BI consultant om jullie team te versterken? Lees verder en ontdek wat The Talent Label voor jou kan betekenen.

Business intelligence consultant vacatures en kandidaten

Of je nu aan het begin van je financiële carrière staat of al jaren werkervaring hebt en toe bent aan de volgende stap. Of je als werkgever nu op zoek bent naar dat ene nieuwe talent of die ervaren business intelligence consultant om je team te versterken. Wij houden ervan de match te maken die voor iedereen goed voelt.

Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Wat doet een business intelligence consultant?

Een business intelligence consultant doet verschillende dingen met data. Hij of zij verzamelt data, bewaart en beheert die data (gebruik makend van een zogenaamde data warehouse) en maakt de data bruikbaar voor de organisatie in de vorm van adviezen, rapporten en dashboards.

Dat allemaal met als doel om de organisatie te ondersteunen om verstandige, datagedreven beslissingen te maken.

Als business intelligence consultant heb je o.a. de volgende werkzaamheden:

 • Data verzamelen (‘minen’)
 • Data organiseren en beheren in een datawarehouse
 • Analyseren van de verzamelde data
 • Bevindingen inzichtelijk maken in rapporten en verslagen
 • Het presteren van je bevindingen, o.a. in de vorm van inzichtelijke dashboards

Wat verdient een business intelligence consultant?

Salaris van een business intelligence consultant

Business Intelligence Consultants in Nederland verdienen gemiddeld een salaris van €42.000 tot €83.000 per jaar, afhankelijk van hun ervaring en competenties. In samenhang hiermee kunnen ze ook recht hebben op aanvullende vergoedingen zoals bonus, vakantiegeld, reiskostenvergoeding, pensioenregelingen en andere voordelen.

Een ervaren business intelligence consultant kan mogelijk nog een hoger salaris tegemoet zien, omdat hij of zij een grote waarde kan toevoegen binnen een bedrijf en er veel vraag is naar ervaren consultants. Ook als zelfstandige business intelligence consultant is daarom goed geld te verdienen, maar daarvoor is het wel raadzaam eerst voldoende ervaring binnen een organisatie op te doen.

Wat is een business intelligence consultant?

Een business intelligence consultant – ook wel BI consultant, business intelligence specialist of business intelligence analist – is iemand die verbanden kan leggen tussen data uit verschillende systemen en afdelingen binnen een organisatie. Hij of zij is dus iemand die in staat is om de juiste data met elkaar te verbinden en daarin het overzicht te behouden.

Dit stelt de consultant in staat om adviezen en rapporten uit te brengen die het bedrijf helpen om datagedreven beslissingen te maken, die zijn gebaseerd op complete en juiste inzichten.

Betekenis business intelligence (BI)

De betekenis van business intelligence voor een bedrijf kan moeilijk overschat worden. Zeker in de huidige maatschappij en economie, waarin data een steeds belangrijker rol spelen in gemaakte beslissingen en de koers en toekomst van een bedrijf. Een goede business intelligence consultant kan daarom van grote waarde en betekenis zijn voor de werk- of opdrachtgever.

Wat is BI?

Business intelligence – oftewel BI – omvat het verzamelen van gegevens en data binnen een bedrijf of organisatie en die gegevens omzetten in informatie en kennis. Het is dus een manier om (big) data beschikbaar en bruikbaar te maken om een bedrijf verder te brengen.

Wat is Power BI?

Power BI is een tool van Microsoft, die ondernemingen en consultants ondersteunt in het verzamelen en beheren van data. Het is een platform die je aan de ene kant in staat stelt om data te verzamelen en op te halen in verschillende lagen van een organisatie, en aan de andere kant ondersteunt in het visualiseren en overzichtelijk maken van die data.

Hoe word je business intelligence consultant?

Ben je enthousiast geworden over die carrièrepad en ben je nu benieuwd hoe jij ook business intelligence consultant kunt worden? De onderstaande opleidingen zien we vaak terug:

Vervolgens is het zaak je te specialiseren in (het werken met) de verschillende BI tools, oftewel de programma’s waar je als business intelligence consultant mee te werken komt. Hiervoor zijn verschillende cursussen te volgen.

Populaire business intelligence consultant opleidingen

 1. HBO Bedrijfskunde
 2. HBO Informatica
 3. Universiteit Utrecht Master Business Intelligence
 4. Universiteit van Tilburg Master Business Analytics & Intelligence
 5. Universiteit van Amsterdam Master Business Intelligence
 6. Universiteit van Amsterdam Master Business Analytics
 7. Erasmus Universiteit Rotterdam Master Business Intelligence
 8. Vrije Universiteit Amsterdam Master Business Intelligence
 9. Radboud Universiteit Nijmegen Master Business Intelligence
 10. Universiteit Twente Master Business Intelligence

Waarom business intelligence consultant worden?

Business intelligence consultant worden doe je in de eerste plaats omdat je graag met data en gegevens werkt, en er energie uit haalt om dit te vertalen naar praktische input die een bedrijf echt verder helpt.

Bovendien zijn – niet onbelangrijk – de baankansen en arbeidsvoorwaarden voor business intelligence consultants uitstekend en is er ook weinig kans dat dit beroep op korte termijn geautomatiseerd gaat worden.

Daarnaast kun je als BI consultant terecht komen bij interessante en enerverende werkgevers, zoals:

Grote business intelligence consultant werkgevers

 1. Accenture
 2. Capgemini
 3. Deloitte
 4. KPMG
 5. CGI
 6. EY
 7. PwC
 8. Tata Consultancy Services
 9. Wipro
 10. Wilimex

Populaire regio’s

Tot slot nog enkele regio’s waarin het aantal openstaande vacatures voor business intelligence consultants doorgaans het hoogste is:

 • Zuid-Holland: Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht
 • Utrecht: Utrecht (Stad), Amersfoort, Nieuwegein, Hilversum, Veenendaal
 • Noord-Holland: Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Zaandam, Purmerend
 • Flevoland: Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Emmeloord