Skip to main content

CFO (Chief Financial Officer / Financieel directeur)

De CFO is één van de belangrijkste functies binnen een bedrijf. Hij of zij draagt namelijk de verantwoordelijkheid voor de financiële gezondheid en toekomst van een bedrijf. Ontdek hieronder meer over dit uitdagende, veeleisende maar ook ronduit enerverende beroep.

CFO vacatures en kandidaten

Als goede CFO ben je goud waard voor je bedrijf of organisatie. Misschien heb je al de nodige ervaring en ben je toe aan een nieuwe uitdaging. Of begint het te kriebelen en voel je dat het tijd wordt om die stap naar je eerste aanstelling als CFO te zetten. In beide gevallen helpen wij je graag de juiste match te vinden.

Ook als je aan de andere kant van de onderhandelingstafel zit en juist op zoek bent naar die uitmuntende CFO die perfect in jullie organisatie past, ben je bij The Talent Label aan het juiste adres.

Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Wat doet een CFO?

Een CFO (Chief Financial Officer, oftewel financieel directeur) doet eigenlijk alles rondom het financieel beleid van een bedrijf. De CFO bepaalt de financiële doelstellingen en zet de lijnen binnen de organisatie uit. Ook draagt hij of zij de eindverantwoordelijkheid voor de budgetten.

Bij grote organisaties houdt de CFO zich vooral bezig met het beoordelen van rapportages en data die door anderen worden aangeleverd. Je werk is dan meer aansturend en strategisch. In een kleinere organisatie kun je ook een directe verantwoordelijkheid dragen voor accounting gerelateerde zaken.

Wat verdient een CFO?

Salaris CFO en aanvullende arbeidsvoorwaarden

Het salaris van een CFO is moeilijk te duiden, omdat het van ontzettend veel factoren afhankelijk is. Tussen werkgevers kunnen er aanzienlijke verschillen bestaan in zowel het bruto loon, als het pakket van aanvullende inkomsten.

Wel valt in zijn algemeenheid te zeggen dat het salaris van een CFO goed tot uitstekend te noemen is. Dat past bij de brede en zware verantwoordelijkheid die een CFO draagt en de vele jaren werkervaring en kennis die zo iemand doorgaans heeft opgedaan.

Een CFO in Nederland verdient gemiddeld een jaarsalaris tussen €100.000 en €200.000, afhankelijk van leeftijd, ervaring en bedrijf. Afhankelijk van de leidinggevende, kunnen extra voorwaarden worden toegevoegd zoals een aandelenoptieplan, een auto, een mobiele telefoon, een bedrijfskrediet kaart, een bedrijfskas regeling, een pensioenregeling, verzekeringen en vrijwillige uitgaven.

Ook kunnen bonussen in de vorm van aandelen, geld of andere voordelen worden toegekend. Verder krijgen CFO’s vaak aandelenopties of andere aandelen beloningen, waaronder aandelenkortingsplannen, prestatiebeloningen, bedrijfs prestatiebeloningen, vestigingsbonussen en aanvullende aandelenbeloningen. Uitgebreide vakantiedagen, flexibele werktijden, kantoorruimte en andere voordelen kunnen ook worden toegekend.

Wat is een CFO?

Een CFO (Chief Financial Officer, oftewel financieel directeur) is de financieel eindverantwoordelijke binnen een organisatie. Het is degene die de financiële richting bepaalt, de lijnen uitzet en de budgetten beheert. Dat maakt dat CFO een verantwoordelijke functie is die om veel financieel inzicht en expertise vraagt.

Daarnaast is de CFO iemand die:

 • Beslissingen durft te nemen namens de organisatie (en deze ook voldoende in data en rapportages kan onderbouwen)
 • Goed kan samenwerken met managers op andere divisies, maar tegelijkertijd tegengas durft te geven om de financiële belangen van het bedrijf te bewaken
 • Sterk analytisch onderlegd is om de gewenste richting van het bedrijf te kunnen inslaan en keuzes voldoende te kunnen onderbouwen om anderen hierin mee te krijgen

Het is daarom geen wonder dat de Chief Financial Officer doorgaans een uitstekend salaris ontvangt, zoals je hierboven hebt kunnen zien. Het is een functie waar veel vanaf hangt en waar veel druk op staat, maar waarvan de invloed op een bedrijf veel ruimte biedt.

Betekenis CFO (waar staat CFO voor?)

CFO is een afkorting met de betekenis Chief Financial Officer, oftewel de financieel directeur van een bedrijf of organisatie. Dat betekent dat de CFO geldt als de eindverantwoordelijke voor het gevolgde financiële pad van die organisatie.

Wat is CFO in het Nederlands?

CFO staat voor Chief Financial Officer. In het Nederlands is dat het best te vertalen als de financieel directeur van een organisatie.

Hoe word je CFO?

CFO word je niet zomaar: daar gaan meestal jaren aan werkervaring en kennis in de financiële sector aan vooraf. Iemand heeft vaak al zeker zo’n vijf tot tien jaar ervaring als administratief of financieel manager opgedaan voor diegene CFO wordt.

Uiteraard is het afhankelijk van de omvang van de organisatie waar je werkt hoe snel je CFO kunt worden. Bij kleinere organisaties zal dat bijvoorbeeld sneller gaan dan bij een grote multinational waar je verantwoordelijk bent voor budgetten van miljoenen euro’s.

Een goede opleiding is als CFO hoe dan ook onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan:

Populaire CFO opleidingen

 1. Bedrijfseconomie
 2. Accountancy
 3. Financieel Management
 4. Bedrijfskunde
 5. Finance & Control
 6. Fiscale Economie
 7. Financieel Adviseur
 8. Bedrijfskundig Informatie Manager
 9. Financieel Risk Management
 10. Financieel Ondernemer

Waarom CFO worden?

Mensen worden CFO omdat ze het gevoel hebben klaar te zijn voor een volgende fase in hun carrière en op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Geldt dit ook voor jou? Aarzel dan niet om via de knop bovenaan deze pagina contact met ons op te nemen om te ontdekken wat er voor jou mogelijk is.

Veel financieel professionals dromen bovendien van het CFO-schap bij een aansprekende werkgever als:

Grote CFO werkgevers

 1. KPMG
 2. Deloitte
 3. EY
 4. Accenture
 5. PwC
 6. K&L Gates
 7. Grant Thornton
 8. Mazars
 9. Grant Thornton International
 10. Baker Tilly International