Skip to main content

Credit controller

Ben je benieuwd of credit controller een functie is die bij jou past? Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze rol en wat die jou als financieel professional kan brengen. Van de arbeidsvoorwaarden die je kunt verwachten, tot wat je als credit controller doet tijdens je werkdag.

Credit controller vacatures en kandidaten

Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Dus of je nu een credit controller bent die op zoek is naar die volgende uitdaging, of juist als bedrijf op zoek bent naar de perfecte credit controller kandidaat voor een openstaande vacature: wij helpen je graag verder. Kies hieronder welke situatie bij jou past en kom in contact.

Wat doet een credit controller?

Een credit controller beheert de geldstromen binnen een bedrijf. Hij of zij beheert (openstaande) debiteuren en bewaakt kredieten en (de naleving van) gemaakte afspraken over betalingen. Dit doet de credit controller voor een eigen klantenportefeuille of voor het volledige bestand van een bedrijf.

Taken van de credit controller zijn verder:

 • Het uitvoeren van controles op betalingen
 • Afhandeling van geschillen over betalingen of achterstanden
 • Contact onderhouden met debiteuren en aanmaningsbrieven opstellen
 • Rapporteren over openstaande facturen

Wat verdient een credit controller?

Salaris van een credit controller en overige arbeidsvoorwaarden

Een credit controller in Nederland verdient gemiddeld een bruto jaarsalaris van €42.000. Daarnaast krijgt de credit controller ook nog andere arbeidsvoorwaarden zoals een reiskostenvergoeding, een 13e maand, een pensioenregeling, een trainingsbudget en een aantal verlofdagen. Sommige credit controllers krijgen ook een bonus of een korting op hun hypotheek.

Omdat het belangrijk is om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en veranderingen in de financiële regelgeving, behoort ook het volgen van opleidingen en cursussen vaak tot de arbeidsvoorwaarden.

Wat is een credit controller?

Een credit controller is de verantwoordelijke voor betalingen en betalingsachterstanden van het portefeuille dat hij of zij beheert. Dat betekent dat een goede credit controller iemand is met een scherp oog voor financiën en financiële problemen, maar ook sterk genoeg in de schoenen staat om wanbetalers aan te durven pakken.

Verder is een credit controller iemand met de volgende volgende competenties:

 • Goede taalvaardigheid (bij voorkeur ook in een tweede en/of derde taal), voor foutloze communicatie in woord en geschrift
 • Analytisch en accuraat
 • Communicatie sterk, zelfverzekerd en overtuigend
 • Klantgericht en toegankelijk, maar ook in staat om streng te zijn

Betekenis credit controller

De letterlijke betekenis van credit controller is “krediet controleur” of “krediet beheerder” en verwijst naar de taak van deze persoon om

De letterlijke betekenis van credit controller is “krediet controleur” of “krediet beheerder” en verwijst naar de taak van deze persoon om te beheren en controleren of openstaande facturen wel betaald worden.

Hoe word je credit controller?

Verschillende opleidingen bieden een goede basis voor een carrière als credit controller. waaronder:

Verder helpt het om over de hierboven genoemde competenties te beschikken. Je moet in staat zijn om mensen aan te spreken op achterstallige betalingen en hen in beweging te krijgen.

Vaak wordt werkervaring in de debiteurenadministratie gevraagd. Bovendien zijn er aanvullende cursussen voor specialistische kennis, waarmee je je kansen kunt vergroten.

Populaire credit controller opleidingen

 1. Bachelor Accountancy, Fiscaal en Control (ABC)
 2. Bachelor Accountancy en Financieel Management (AFM)
 3. Master Control & Risk Management (CRM)
 4. Master Bedrijfskunde (MBK)
 5. Master Accountancy (MA)
 6. Master Tax Management (MTM)
 7. Master Financial Risk Management (FRM)
 8. Master Professional Accountancy (MPA)
 9. Master Bedrijfsadministratie (MBA)
 10. Master Business Controlling (MBC)

Waarom credit controller worden?

Credit controller worden doe je omdat je een functie zoekt waarin je financiële administratie kunt combineren met klantcontact. Je vindt het leuk om je eigen klantenportefeuille te beheren en waar nodig het gesprek aan te gaan om mensen te bewegen hun betalingsachterstand te voldoen.

Daarnaast geeft het je energie om voor je bedrijf openstaande tegoeden alsnog los te krijgen.

Tot slot zien mensen het als een kans om aan de slag te gaan bij verschillende populaire werkgevers, zoals:

Grote credit controller werkgevers

 1. Rabobank
 2. KPN
 3. ING
 4. Achmea
 5. Aegon
 6. ABN AMRO
 7. Deloitte
 8. PwC
 9. KPMG
 10. Philips

Gunstige regio’s voor credit controllers

In principe kun je als credit controller overal aan de slag waar bedrijven gevestigd zijn. Toch zijn er ook in Nederland enkele regio’s waar doorgaans meer vacatures openstaan, wat de kansen op een toffe job natuurlijk doet toenemen:

Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Almere, Amersfoort, Groningen, Haarlem, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad, Zoetermeer (Zuid Holland, Utrecht, Noord-Holland en Flevoland) zijn regio’s met goede kansen voor credit controllers.