Skip to main content

Credit management

Heb jij interesse in een carrière in credit management? Ben je op zoek naar een volgende stap, of overweeg je juist nog of deze functie bij jou past? Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze uitdagende baan en hoe wij je kunnen helpen bij jouw volgende stap (ook als je juist op zoek bent naar een goede kandidaat voor een openstaande credit management vacature!)

Credit management vacatures en kandidaten

Bij The Talent Label verbinden we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging met de beste en leukste werkgevers. Voor wie op zoek is naar een geschikte kandidaat vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Dus of je nu op zoek bent naar een kandidaat of een credit management vacature, wij helpen je graag verder. Kies hieronder welke situatie op jou van toepassing is en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wat doet een credit manager?

Als credit manager stuur je het team credit management van een bedrijf aan. Dat maakt je de eindverantwoordelijke voor het debiteurenbeheer en de afhandeling van openstaande facturen. Daaronder vallen taken als:

 • Het treffen van betalingsregelingen met klanten
 • Beheer en bewaking van de complete klantenportefeuille
 • Afhandeling en oplossing van geschillen
 • Controles op dubbele betalingen

Als credit manager heb je dus vaak het management over een team van credit controllers. Je “managet het krediet” van het bedrijf waarvoor je werkt: oftewel je zorg dat het krediet op peil blijft door er zorg voor te dragen dat facturen op tijd betaald worden.

Wat verdient een credit manager?

Salaris credit manager en aanvullende voorwaarden

Een credit manager in Nederland verdient gemiddeld een salaris tussen de €45.000 en €57.000 per jaar, afhankelijk van ervaring en opleiding. Ook de werkgever en zowel de branche als regio waarin je komt te werken, spelen een rol.

Daarnaast krijgen ze vaak een bonus en andere voordelen zoals een aandeel in het bedrijf, een bedrijfsauto, een telefoon, een laptop en een aantrekkelijke vergoeding voor verplaatsingskosten.

Verder hebben credit managers de mogelijkheid om bij te leren en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied door middel van deelname aan relevante cursussen alsmede een aantrekkelijk pensioen- en verzekeringspakket.

Wat is credit management?

Credit management is letterlijk het managen van het bedrijfskrediet, oftewel het werkkapitaal van een onderneming. In de praktijk is dat het beheren en beperken van kredietrisico’s.

Dankzij goed uitgevoerd credit management kunnen eventuele risico’s voor de cashflow of het bedrijfskrediet al in een vroeg stadium worden opgemerkt. Dat maakt het mogelijk om er reeds vroeg op te acteren en het risico waar mogelijk af te wenden.

Betekenis credit management

De Nederlandse betekenis van credit management wordt vaak vertaald als debiteurenbeheer, maar dat is een te beperkte betekenis. Het beheren van debiteuren is namelijk slechts een onderdeel van het volledige proces van credit management.

Goed credit management draait namelijk ook om het signaleren van risico’s en het voorkomen dat er in de eerste plaats debiteuren ontstaan.

Hoe word je credit manager?

Credit manager worden vraagt om een gedegen financiële opleiding. Populaire opleidingen voor credit managers zijn bijvoorbeeld:

Vaak wordt iemand credit manager na enkele jaren ervaring te hebben opgedaan als credit controller. Bovendien zijn er verschillende aanvullende cursussen en trainingen die je kunt volgen om je vaardigheden en kennis verder aan te vullen.

Populaire credit manager opleidingen

 1. Post-HBO Opleiding Credit Manager
 2. Credit Management Opleiding
 3. Bachelor Credit Manager
 4. Master Credit Manager
 5. Executive Credit Manager
 6. Post-HBO Opleiding Credit Risk Management
 7. Post-HBO Opleiding Credit Control
 8. Post-HBO Opleiding Credit Analyst
 9. Post-HBO Opleiding Credit Risk Analysis
 10. Post-HBO Opleiding Financial Risk Management

Waarom credit manager worden?

Credit manager word je omdat je graag met cijfers en geld werkt, maar ook energie krijgt van contact met klanten en debiteuren. Je moet het leuk vinden om met een debiteur naar een passende oplossing voor beide partijen te zoeken.

Bovendien kiezen veel mensen voor de functie als credit manager vanwege de carrière kansen bij populaire werkgevers als:

Grote credit manager werkgevers

 1. ING
 2. ABN AMRO
 3. Rabobank
 4. Triodos Bank
 5. KPN
 6. NN Group
 7. Aegon
 8. Achmea
 9. Stater
 10. Delta Lloyd

Populaire regio’s voor credit managers

Je kunt in principe door het hele land aan de slag als credit manager, want overal zijn bedrijven waarvan de kredietstromen gemanaged moeten worden. Zoals we al zeiden kan de regio waar je aan de slag gaat wel invloed hebben op het salaris dat je kunt verwachten. Bovendien zijn in de populaire regio’s doorgaans meer vacatures.

Denk hierbij aan steden in de Randstad, zoals: Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Almere, Amersfoort, Groningen, Haarlem, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad, Zoetermeer.