Data analist
In onze huidige wereld kun je nauwelijks nog om het belang van data heen. Er zijn daarom weinig carrières zo in opkomst als die van data analist. Benieuwd of het iets voor jou is? Hieronder lees je alles wat je over deze opwindende carrièrekans moet weten.
Data analist vacatures en kandidaten
The Talent Label is er voor talentvolle financieel en data experts aan het begin van hun carrière, maar ook voor meer ervaren data analisten die toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Elke dag matchen we die mensen aan bedrijven die juist staan te springen om die ene perfecte invulling van hun data analist vacature.
Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.
Wat doet een data analist?
Een data analist verzamelt, verwerkt en interpreteert data. Dat wil zeggen dat hij of zij data in de eerste plaats praktisch toepasbaar maakt en inzet om concrete vragen voor een bedrijf op te lossen. Als data analist vertaal je in feite data tot een verhaal of antwoord op een vraagstuk dat aan het management kan worden gepresenteerd.
Taken van een data analist zijn onder meer:
- Interpreteren van een bepaald vraagstuk en bepalen welke data nodig zijn om het te beantwoorden
- Ophalen en opschonen (bruikbaar maken) van data uit verschillende lagen van de organisatie
- Vertalen van data naar het gezochte antwoord
- Data presenteren en toegankelijk maken in rapporten en dashboards
- Tools gebruiken en code schrijven om het analyseren van data te ondersteunen
Als data analist ben je dus voortdurend bezig om zoveel mogelijk waarde te halen uit de beschikbare data van een bedrijf, om keuzes en strategieën te kunnen onderbouwen.
Wat verdient een data analist?
Salaris en arbeidsvoorwaarden van data analisten
Data analist is een relatief jong beroep, en met de gigantische toename in het belang van data in de afgelopen jaren is er ook een snel stijgende behoefte aan goede data analisten.
Daardoor liggen de salarissen nogal uiteen. Zeker in een markt waarin hard aan goede analisten getrokken wordt door bedrijven die bereid zijn om hiervoor diep in de buidel te tasten.
Een data analist in Nederland verdient gemiddeld tussen de €2.500 en €5.500 per maand, afhankelijk van ervaring en opleiding. Arbeidsvoorwaarden variëren, maar data analisten krijgen vaak een aantrekkelijk salarispakket, waaronder een prestatiegerichte bonus, een aanvullend pensioen, een korte werkweek, vakantiegeld, vakantiedagen en maatschappelijk verantwoord beleggen. Sommige bedrijven bieden ook aanvullende voordelen zoals een bedrijfsauto, gratis telefoonabonnementen, kortingen op hotels en vluchten en dagelijkse maaltijden.
Wat is een data analist?
Een data analist is iemand die voor een bedrijf of organisatie data verzamelt, ordent, interpreteert en analyseert, met als doel waardevolle inzichten of antwoorden op bepaalde vraagstukken te bieden.
Goede data analisten hebben de volgende kenmerken:
- Analytisch zeer sterk
- Goed probleemoplossend vermogen
- Sterk gevoel voor cijfers
- Goed overweg kunnen met Excel
- Hoofd- en bijzaken goed van elkaar kunnen onderscheiden
- Door cijfers heen kunnen kijken om de benodigde data uit te filteren
De huidige – en steeds grotere – afhankelijkheid van veel bedrijven van data om hun beslissingen en bedrijfsvoering op te baseren, maakt dat een goede data analist iemand is die veel impact kan maken binnen het bedrijf waar hij of zij werkt.
Betekenis
De betekenis van data in onze samenleving valt tegenwoordig moeilijk te overschatten, met als gevolg dat ook goede data analisten steeds belangrijker worden. Data is waardevoller dan ooit, maar die waarde staat of valt met hoe goed iemand in staat is om die waarde aan de oppervlakte te brengen en de juiste goudklompjes informatie tussen alle overbodige gegevens uit te zeven.
Wat doet een big data analist?
Een big data analist doet in principe hetzelfde als de reguliere data analist. Het belangrijkste verschil is dat “big data” duidt op een dataverzameling die te groot (en ongestructureerd) is om met gewone hulpmiddelen te verwerken.
Dat betekent dat een big data analist vaak genoodzaakt is om alternatieve tools, of zelf gecodeerde programma’s, in te zetten om de dataset te verwerken.
Hoe word je data analist?
Wie data analist wil worden, doet er goed aan om een stevige basis in bedrijfskunde, informatiekunde of data te leggen met een gedegen Bachelor en Masteropleiding. Populaire achtergronden voor data analisten zijn bijvoorbeeld:
Daarnaast zijn er goede online aanbieders waar je meer specifieke kennis en praktische inzichten kunt opdoen van het vak van data analist, zoals Codecademy. Vervolgens is de beste stap simpelweg het opdoen van zoveel mogelijk praktijkervaring, door je eerste data analist functie in de wacht te slepen. Hier helpen wij je natuurlijk graag bij!
Populaire data analist opleidingen
- Bachelor Informatica
- Bachelor Informatiekunde
- Bachelor Data Science
- Bachelor Business Analytics
- Master Artificial Intelligence
- Master Data Science
- Master Business Analytics
- Master Data Engineering
- Master Business Intelligence
- Master Big Data
Waarom data analist worden?
Data analist word je natuurlijk in de eerste plaats omdat je graag met data werkt. Bovendien vind je het leuk om die data praktisch toepasbaar te maken. Ervoor te zorgen dat je er een verhaal mee vertelt dat anderen mee kan krijgen, en je er concrete problemen in een organisatie mee op kunt lossen.
Daarnaast worden mensen data analist omdat ze het een opwindende nieuwe carrièrekans vinden en graag deel uitmaken van de data evolutie die momenteel aan de gang is. Deze mensen herkennen bijvoorbeeld ook de kansen om aan de slag te gaan voor toffe werkgevers, zoals:
Grote data analist werkgevers
- Microsoft
- KPN
- ING
- KPMG
- Philips
- ABN AMRO
- Deloitte
- Shell
- TATA Consultancy Services
- Accenture
Populaire regio’s voor data analisten
Een goede data analist kan overal in Nederland (en vaak ook in het buitenland) aan de slag. De meeste vacatures staan – niet geheel verrassend – open in de Randstad:
- Zuid-Holland: Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht
- Utrecht: Utrecht (Stad), Amersfoort, Nieuwegein, Hilversum, Veenendaal
- Noord-Holland: Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Zaandam, Purmerend
- Flevoland: Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Emmeloord