Skip to main content

Data scientist

Het beroep van data scientist is nog vrij jong, maar zonder meer een van de meest opwindende carrièremogelijkheden die de digitalisering van onze maatschappij en economie mogelijk hebben gemaakt. Ontdek of deze rol bij jou past, zet je volgende stap als ervaren data scientist of vind juist die ene data scientist die voor jouw bedrijf het verschil gaat maken.

Data scientist vacatures en kandidaten

Als data scientist heb je over carrièremogelijkheden en interesse niet te klagen in het huidige economische landschap. Data is al ontzettend belangrijk, maar is in rap tempo onmisbaar te worden voor bedrijven om hun (groei-)strategie vorm te geven.

Dat betekent ook dat het als bedrijf belangrijker is dan ooit om een goede data scientist kandidaat aan te trekken. Maar je bent de enige niet, dus hoe vind je die kandidaat die binnen jouw organisatie echt het verschil kan maken met geniale data inzichten?

Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Wat doet een data scientist?

Een data scientist zet gestructureerde of ongestructureerde data (met name big data) om in waardevolle en toepasbare inzichten. Hij of zij gebruikt verschillende tools en software, maar schrijft waar nodig zelf ook algoritmes of simpele programma’s om de juiste data te vinden en verwerken.

Als data scientist ben je dus voortdurend bezig om verbanden te vinden tussen data en een bepaalde doelstelling of vraagstuk van het bedrijf waarvoor je werkt. Via de uitkomsten adviseer je het management en draag je bij aan het vormgeven van de bedrijfsstrategie en het behalen van de doelstellingen.

Taken van de data scientist zijn bijvoorbeeld:

 • Datamodel maken (voor betere verzameling, verwerking en inzichten)
 • Gebruiken (of zelf schrijven) van algoritmes en tools voor het ontsluiten, structureren en analyseren van data
 • Inzichten uit de geanalyseerde data afleiden en deze bruikbaar maken in de vorm van rapporten of presentaties
 • Concrete aanbevelingen doen voor de bedrijfsvoering op basis van de bevindingen
 • Het verzamelen van data zo veel mogelijk automatiseren
 • Datastromen beheren en optimaliseren

Wat verdient een data scientist?

Data scientist salaris en arbeidsvoorwaarden

Zoals gezegd is data scientist nog een relatief jong beroep, wat betekent dat het lastig is om iets te zeggen over het gemiddelde salaris. Daar komt nog bij dat data scientists heel tastbaar waarde kunnen toevoegen aan een bedrijf en doorgaans goed kunnen laten zien hoeveel ze waard zijn. Flinke uitschieters boven het hieronder genoemde gemiddelde zijn daarom steeds minder een uitzonder, zeker wanneer je aan de slag zou gaan als freelance data scientist en lucratieve klussen in de wacht weet te slepen.

Data scientists in Nederland verdienen gemiddeld tussen de €3.000 en €5.000 per maand. Dit hangt af van vele factoren zoals het niveau van ervaring en de locatie. Afhankelijk van de arbeidsvoorwaarden kunnen ze een bonus krijgen, vakantiegeld en andere voordelen.

Ook als een data scientist een vaste aanstelling heeft, kunnen ze meestal rekenen op een goed salaris inclusief voordelen, zoals ziektekostenverzekeringen, pensioenplannen, onkostenvergoedingen, vakantiedagen en andere voordelen. Daarnaast kunnen sommige bedrijven ze ook een aandeel in het bedrijf aanbieden, waardoor ze rechtstreeks kunnen profiteren van de waarde die ze zelf in het bedrijf toevoegen.

Wat is een data scientist?

Een data scientist is een vrij nieuwe functie die is ontstaan vanuit de digitalisering van onze economie, waarin data (en dan met name big data, oftewel grote verzamelingen – meestal ongestructureerde – data) een steeds grotere rol spelen. Data scientists zijn erin gespecialiseerd om deze data te analyseren en verwerken op zo’n manier dat er bruikbare inzichten en aanbevelingen uit komen ter verbetering van de bedrijfsvoering.

Data science brengt eigenlijk drie vakgebieden samen: wiskunde (met name statistiek), computer science en bedrijfskunde. Een goede data scientist is namelijk iemand die software en code kan gebruiken om data te verwerken en daar de juiste inzichten uit weet te halen die bruikbaar zijn in bedrijfsvoering.

Een data scientist is dan ook iemand met de volgende competenties:

 • Goed wiskundig inzicht
 • Uitstekende beheersing en kennis van statistiek
 • Verstand van codering (met name python wordt veel gebruikt in data science)
 • Ongestructureerde data kunnen begrijpen (en weten hoe je ermee werkt)
 • Nieuwsgierig en gedreven om inzichten boven tafel te krijgen
 • Goede communicatieve vaardigheden om de gevonden inzichten te kunnen overbrengen

Betekenis

Data scientist betekent in letterlijke zin “data wetenschapper”, en dat is eigenlijk ook precies wat deze rol inhoudt. Een data scientist kijkt vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken (wiskunde, statistiek, computerwetenschap en bedrijfskunde) naar data en gebruikt deze specialistische kennis om de data bruikbaar te maken.

Wat zijn datamodellen?

Datamodellen zijn structuren die data scientists (en andere data experts) gebruiken om in kaart te brengen op welke manier data en gegevens in een informatiesysteem gestructureerd en verzameld zijn. Je kunt het zien als een soort plattegrond van het systeem, dat de logica achter de verzameling laat zien.

Hoe word je data scientist?

Om data scientist te worden, moet je allereerst goed zijn met zowel cijfers als met ICT, om de kracht van computer te kunnen inzetten voor het ophalen van de juiste inzichten. Bovendien is het belangrijk dat je begrijpt hoe een bedrijf werkt en wat daarom voor een bedrijf nuttige inzichten zijn.

De volgende verdiepende masters bieden een uitstekende achtergrond als je data scientist wilt worden:

Daarnaast zijn er goede online aanbieders waar je meer specifieke kennis en praktische inzichten kunt opdoen van het vak van data analist, zoals Codecademy. Vervolgens is de beste stap simpelweg het opdoen van zoveel mogelijk praktijkervaring, door je eerste data analist functie in de wacht te slepen. Hier helpen wij je natuurlijk graag bij!

Populaire data science opleidingen

 1. Master in Data Science & Artificial Intelligence (Universiteit van Amsterdam)
 2. Master of Science in Data Science (VU Amsterdam)
 3. Master of Science in Artificial Intelligence (TU Delft)
 4. Master of Science in Business Analytics (Erasmus Universiteit Rotterdam)
 5. Master of Science in Data Science & Business Analytics (Tilburg University)
 6. Master of Science in Data Science & Big Data (Universiteit Leiden)
 7. Master of Science in Data Science & Machine Learning (Radboud Universiteit Nijmegen)
 8. Master of Science in Data Science & Innovative Business (Maastricht University)
 9. Master of Science in Data Science & Analytics (University of Twente)
 10. Master of Science in Data Science & Technology (Wageningen University & Research)

Waarom data scientist worden?

Er zijn meer dan genoeg redenen om data scientist te worden. Wanneer jij over de juiste vaardigheden, skills en interesses beschikt, dan is het een uitdagend en opwindend carrièrepad dat nog in de kinderschoenen staat. De komende jaren zal het belang van data alleen maar toenemen en daar kun je dus volop in meegroeien.

Als goede data scientist heb je de populaire werkgevers doorgaans voor het uitzoeken, zoals:

Grote data science werkgevers

 1. Philips
 2. KPMG
 3. Accenture
 4. TomTom
 5. ING Bank
 6. ABN AMRO
 7. Shell
 8. Deloitte
 9. Capgemini
 10. Politie

Populaire regio’s voor data scientists

Omdat het nog een relatief jonge beroepsgroep is, zijn de meeste en beste vacatures voor data scientists momenteel te vinden in de Randstad:

 • Zuid-Holland: Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht
 • Utrecht: Utrecht (Stad), Amersfoort, Nieuwegein, Hilversum, Veenendaal
 • Noord-Holland: Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Zaandam, Purmerend
 • Flevoland: Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Emmeloord