Skip to main content

Debiteurenbeheerder

Debiteurenbeheerder is een belangrijke functie binnen een bedrijf met veel verantwoordelijkheid. Of je nu op zoek bent naar de juiste plek voor jouw volgende uitdaging, of juist een openstaande vacature debiteurenbeheer wilt vervullen: een ervaren partner kan je helpen de juiste match te vinden.

Debiteurenbeheerder vacatures en kandidaten

Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Ontdek hoe wij jouw carrière vooruit kunnen helpen met een vacature debiteurenbeheer die echt bij je past, of daag ons uit om de kandidaat te vinden die perfect past in jouw organisatie.

Wat doet een debiteurenbeheerder?

Een debiteurenbeheerder beheert de openstaande facturen – oftewel de debiteuren – van een bedrijf. Als debiteurenbeheerder zorg je er dus niet alleen voor dat facturen op de juiste manier beheerd en verwerkt worden, maar draag je er bovendien zorg voor dat klanten en partners hun facturen ook daadwerkelijk betalen.

Dit doet een debiteurenbeheerder onder andere:

  • Opstellen en verzenden van facturen
  • Betalingsherinneringen en aanmaningen verzenden wanneer betaling uitblijft
  • Geldstromen controleren (wat is gefactureerd en op welke inkomsten kan het bedrijf dus rekenen?)
  • Administratie
  • Contact met klanten en debiteuren over (vragen rondom) de facturen

Wat verdient een debiteurenbeheerder?

Salaris debiteurenbeheerder (en aanvullende voorwaarden)

Een debiteurenbeheerder in Nederland verdient gemiddeld ongeveer €2.400 tot €4.000 bruto per maand. Dit is afhankelijk van de ervaring en de verantwoordelijkheden van het individu. In de meeste gevallen zijn arbeidsvoorwaarden zoals pensioenregeling, vakantie-uren, ziektekostenverzekeringen en andere extra’s inbegrepen. Er wordt soms ook een bonus toegekend die afhankelijk is van de prestaties en de service die wordt geleverd.

Ook de sector waarin iemand actief is speelt uiteraard mee in het te verwachten salaris. Een debiteurenbeheerder in de non profitsector zal bijvoorbeeld minder verdienen dan bij een zakelijke dienstverlener.

Wat is een debiteurenbeheerder?

Een debiteurenbeheerder – ook wel medewerker debiteurenadministratie – is verantwoordelijk voor het opstellen, verwerken en registreren van facturen. Daarnaast bewaakt hij of zij het op tijd voldoen van de openstaande facturen. Er wordt daarom ook wel gesproken van een debiteurenbewaker.

De belangrijkste rol is dus om er zorg voor te dragen dat afgenomen diensten of producten niet alleen gefactureerd worden, maar ook daadwerkelijk betaald. Zolang een factuur nog niet is voldaan, staat de ontvanger daarvan bekend als een debiteur.

Een debiteurenbeheerder is:

  • Goed met cijfers
  • Communicatief sterk
  • Nauwkeurig en precies

Betekenis

Een “debiteur” is een klant waar je een factuur aan hebt gestuurd, maar die nog niet heeft betaald. De “debiteuren” zijn dus alle nog openstaande facturen: ze zijn wel al aan de klanten verstuurd, maar het geld moet nog binnen komen. Ze staan aan de linkerkant (de activa) van een balans, omdat ze onderdeel zijn van de bezittingen (tegoeden) van een bedrijf.

Het is dan ook een belangrijke factor in de geldstroom van een bedrijf: anders ontstaat er een disbalans tussen omzet en de daadwerkelijk binnengekomen gelden.

Hoe word je debiteurenbeheerder?

Je wordt debiteurenbeheerder door het volgen van de opleiding debiteuren- en crediteurenbeheer. Ook een afgeronde mbo-opleiding op het gebied van bedrijfsadministratie, financiële administratie, accountancy of boekhouding geven je de mogelijkheid om debiteurenbeheerder te worden.

Een overzicht van de verschillende opleidingen en opleidingsrichtingen waarmee je debiteurenbeheerder kunt worden:

Populaire debiteurenbeheerder opleidingen

  1. Financieel administratief medewerker
  2. Bedrijfskundige economie
  3. Bedrijfsadministratie
  4. Boekhoudkunde
  5. Financieel management
  6. Bedrijfsfinanciering
  7. Financiële analyse
  8. Financiële administratie
  9. Credit Management
  10. Debiteurenbeheer

Waarom debiteurenbeheerder worden?

Debiteurenbeheerder word je omdat je het leuk vind om met cijfers te werken en graag een positieve impact maakt op de cashflow van het bedrijf waar je voor werkt. Je bent niet bang voor een beetje verantwoordelijkheid en haalt er energie uit om te zorgen dat facturen betaald en juist afgehandeld worden.

Ook de mogelijkheid om bij zeer diverse opdrachtgevers aan de slag te gaan, is voor mensen een reden om debiteurenbeheerder te worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

Grote debiteurenbeheerder werkgevers

  1. G4S
  2. Coface
  3. Intertrust
  4. Capita
  5. Maersk
  6. SEB Group
  7. ABN AMRO
  8. Erasmus University Rotterdam
  9. Atradius
  10. FrieslandCampina

Populaire regio’s

Populaire regio’s waar je als debiteurenbeheerder goede kansen hebt op een baan – tenslotte – zijn: Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Almere, Amersfoort, Groningen, Haarlem, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad, Zoetermeer.