Skip to main content

Finance manager

De functie van finance manager is voor veel financieel experts een stip op de horizon om naar toe te werken: een vuurtoren op hun carrièrepad. Ben jij toe aan deze uitdagende en opwindende stap in je carrière? Of ben je juist op zoek naar geschikte finance manager kandidaten voor een openstaande vacature binnen jullie organisatie? Lees dan snel verder!

Finance manager vacatures en kandidaten

Elke dag helpen we bij The Talent Label financieel experts en professionals om hun volgende uitdaging te vinden. Zelfs in de huidige arbeidsmarkt vinden we voor bedrijven en organisaties altijd een passende kandidaat, dankzij onze gedreven en persoonlijke aanpak.

Juist voor een finance manager vacature wil je toch kandidaten die echt bij jouw organisatie passen? En juist voordat je zo’n belangrijke, grote stap zet, wil je dat je daar helemaal op je plek gaat zijn. We maken graag kennis met jou en bespreken de beste match voor jouw wensen.

Wat doet een finance manager?

Een finance manager voert de regie over boekhouding en financiële administratie. Deze manager stuurt de teams aan die hieraan werken en draagt de eindverantwoordelijkheid voor de (kwaliteit van de) gevoerde administratie.

Belangrijke taken van de finance manager zijn onder meer:

 • Jaarrekening opmaken en/of accorderen
 • Financiële flow controleren en bewaken
 • Contact onderhouden met verschillende departementen en afdelingen binnen het bedrijf
 • Evalueren van financiële overzichten van het management
 • Financiële rapportages begeleiden en opstellen

Wat verdient een finance manager?

Finance manager salaris

Als finance manager draag je veel verantwoordelijkheid en breng je met jouw ervaring en kennis veel waarde in een bedrijf. Daar staan dan ook uitstekende arbeidsvoorwaarden en een goed tot uitstekend salaris tegenover. Het is lastig om te zeggen wat een finance manager salaris gemiddeld is omdat het zo’n specialistische functie is dat bedragen nogal uiteen lopen.

Om je toch een idee te geven: een finance manager in Nederland verdient gemiddeld €83.000 per jaar, volgens een recent onderzoek. Ook hebben ze recht op een jaarlijkse bonus, een vergoeding voor overwerk en krijgen ze vaak kortingen op verzekeringen of andere diensten. Bovendien hebben finance managers recht op vakantiegeld, vakantiedagen, ziekteverlofdagen en soms andere speciale verlofregelingen.

 

Aanvullende arbeidsvoorwaarden finance manager

Daarnaast hebben finance managers recht op primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenplan, ziektekostenverzekeringen, een kledingvergoeding, een auto met chauffeur en een telefoonvergoeding.

Wat is een finance manager?

Een finance manager – ook wel financieel manager – is de eindverantwoordelijke voor de boekhouding en (financiële) administratie van een bedrijf. Deze persoon is op de hoogte van alles wat op dit gebied gebeurt en stuurt het team of de teams aan die de dagelijkse operatie uitvoeren.

Als finance manager heb je verschillende hard en soft skills nodig:

 • Allereerst een uitstekend analytisch vermogen
 • Goede communicatie vaardigheden en people skills
 • Leiderschap kunnen en durven tonen
 • Niet bang voor verantwoordelijkheden
 • Tot in detail op de hoogte van boekhoudregels

De finance manager is als het ware het kloppend hart van de financiële administratie. Je moet dus in staat zijn om het hoofd koel te houden, ook wanneer er verschillende verantwoordelijkheden, collega’s of projecten om je aandacht strijden.

Betekenis

De finance manager is een term die in het Nederlands bekend staat als financieel manager. Ook de term finance and administration manager wordt gebruikt: deze heeft grofweg dezelfde betekenis.

Hoe word je finance manager?

Om finance manager te worden, heb je allereerst natuurlijk een stevige achtergrond in finance en bedrijfsvoering nodig. Finance managers hebben dan ook vaak een mastertitel als:

Verder is het van belang dat je voldoende relevante werkervaring hebt opgebouwd: voor je finance manager kunt worden zul je heel wat jaren werkervaring op je c.v. moeten hebben verzameld. Vaak groeit iemand binnen een bedrijf door de rangen heen tot de functie van finance manager, of iemand is toe aan een nieuwe uitdaging en grijpt zijn of haar kans bij een andere werkgever.

Populaire finance manager opleidingen

 1. Master in Management (MSc)
 2. Master in Finance (MSc)
 3. Master in Actuariaat (MSc)
 4. Master in Accounting (MSc)
 5. Master in Bedrijfseconomie (MSc)
 6. Master in Business Administration (MBA)
 7. Master in Financial Risk Management (MSc)
 8. Master in Financiële Informatietechnologie (MSc)
 9. Master in Banking and Finance (MSc)
 10. Master in Investment Management (MSc)

Waarom finance manager worden?

Finance manager worden doen mensen doorgaans omdat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging en het leuk vinden om teams en mensen aan te sturen. Ze willen graag wat extra verantwoordelijkheid en hun carrière verder vooruit brengen.

Anderen dromen ervan om ooit finance manager te worden binnen sommige van de mooiste werkgevers uit de branche, zoals:

Grote finance manager werkgevers

 1. ABN AMRO
 2. ING
 3. Rabobank
 4. AEGON
 5. KPMG
 6. Deloitte
 7. PwC
 8. Ernst & Young
 9. Arcadis
 10. Capgemini

Regio’s met meer kansen voor finance managers

Finance manager word je niet zomaar. Daarom kan het helpen je kansen te vergroten, en doorgaans zijn er meer vacatures en doorstroommogelijkheden in de regio’s in en rondom de Randstad. Daar zijn immers meer grote bedrijven die een finance manager kandidaat goed kunnen gebruiken. Zoek bijvoorbeeld in:

 • Zuid-Holland: Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht
 • Utrecht: Utrecht (Stad), Amersfoort, Nieuwegein, Hilversum, Veenendaal
 • Noord-Holland: Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Zaandam, Purmerend
 • Flevoland: Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Emmeloord