Skip to main content

Financial analyst

Een financial analyst heeft in het huidige werklandschap aan interesse niet te klagen. Prettig natuurlijk wanneer je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Minder fijn wanneer je op zoek bent naar een financial analyst kandidaat om jouw openstaande vacature te vervullen.

Financial analyst vacatures en kandidaten

Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Dus of je nu op zoek bent naar financial analyst vacatures omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging, of juist geschikte financial analyst kandidaten zoekt om jullie team te versterken: hier ben je aan het juiste adres. Klik op de knop die bij jouw situatie past en we helpen je graag verder.

Wat doet een financial analyst?

Een financial analyst houdt zich bezig met de financiële situatie van het bedrijf waar hij voor werkt en het economische landschap dat hierop invloed kan hebben. Deze financieel specialist analyseert dus de cijfers van het bedrijf en bestudeert en monitort de economische omstandigheden.

Op die manier lever je als financieel analist een belangrijke bijdrage aan het financieel gezond houden van je organisatie. Ook zorg je ervoor dat het bedrijf voorbereid is op mogelijk economisch zwaar weer en waar nodig de strategie kan bijsturen omdat de omstandigheden daarom vragen.

Als onderdeel daarvan doet de financial analyst onder andere:

  • De financiën van projecten interpreteren en beoordelen
  • Businesscases opstellen en bijstellen
  • Rapporteren hoe de organisatie ervoor staat
  • Adviezen uitbrengen op basis van de verzamelde input

Wat verdient een financial analyst?

Financial analyst salaris en overige arbeidsvoorwaarden

Wat een financial analyst kan verdienen in Nederland loopt enorm uiteen. Dat komt doordat een goede financial analyst zichzelf dubbel en dwars terug kan verdienen voor een organisatie. Daardoor kan zo iemand ook een behoorlijk hoog salaris verdienen.

Een gemiddelde financial analyst in Nederland verdient gemiddeld €50.500,- bruto per jaar. Deze salarisverdeling is afhankelijk van ervaring, opleiding, functieniveau en andere factoren. Afhankelijk van de werkgever kan dit dus ook aanzienlijk hoger uitvallen.

Een financial analyst werkt vaak in een kantooromgeving, maar kan ook thuiswerken of vaak reizen om diensten en producten te verkopen. Financiële analisten zijn verantwoordelijk voor het analyseren van financiële gegevens, het onderzoeken van financiële markten, het beoordelen van bedrijven en andere financiële diensten, waaronder het schrijven van verslagen.

Arbeidsvoorwaarden voor een financial analyst kunnen variëren afhankelijk van de werkgevers, maar meestal bestaan ze uit vrije dagen, kortingen op producten, medische verzekeringen, pensioenplannen, vergoedingen voor reiskosten en soms een bonus. Sommige bedrijven bieden financiële analisten ook de mogelijkheid om een deel van hun salaris te laten uitbetalen in aandelen van het bedrijf.

Wat is een financial analyst?

Een financial analyst – ofwel financieel analist – is iemand die doorlopend de financiële situatie van een bedrijf analyseert. Dat wil zeggen de financiële gezondheid van het bedrijf zelf, maar ook in relatie tot het economische landschap, veranderingen daarin en wat dit voor het bedrijf betekent.

De financieel analist is eigenlijk een soort financieel weerman: hij interpreteert signalen die wijzen op economisch zwaar weer en adviseert in de voorbereiding van het bedrijf daarop. Daarmee is een financial analyst dus een belangrijke factor in het bewaken van de financiële gezondheid van een organisatie.

Dat betekent dat een financieel analist iemand is met de volgende kenmerken:

  • Uiteraard een sterk analytisch vermogen
  • In staat de grote en belangrijke lijnen te destilleren uit een grote hoeveelheid cijfers
  • Goed in het leggen van verbanden en interpreteren wat gevolgen van nieuwe wet- en regelgeving zijn voor een bedrijf
  • In staat bevindingen duidelijk te rapporteren en presenteren

Hoe word je financial analyst?

Financial analyst kun je worden met een stevige achtergrond in bedrijfskunde, economie of data wetenschap. Populaire achtergrond opleidingen van financieel analisten zijn bijvoorbeeld:

Vaak zul je beginnen als junior financial analyst, binnen een bedrijf waar je onder de vleugels van een ervaren analist het vak kunt leren. Wanneer je eenmaal voldoende werkervaring hebt opgebouwd, ben je klaar om als zelfstandig analist bij een bedrijf aan de slag te gaan.

Populaire financial analyst opleidingen

  1. Master of Science in Finance
  2. Bachelor of Science in Finance
  3. Bachelor of Business Administration in Finance
  4. Master of Business Administration in Finance
  5. Chartered financial analyst (CFA)
  6. Certified Financial Planner (CFP)
  7. Associate in Risk Management (ARM)
  8. Certified Public Accountant (CPA)
  9. Certified Management Accountant (CMA)
  10. Certified Financial Manager (CFM)

Waarom financial analyst worden?

Financieel professionals kiezen ervoor om financial analyst te worden omdat ze houden van het werken met cijfers en data en met hun werk graag een grote impact maken in het bedrijf waarvoor ze werken.

Bovendien kan het een ingang zijn tot enkele van de meest populaire werkgevers van Nederland. Financieel analisten komen bijvoorbeeld terecht bij:

Grote financial analyst werkgevers

  1. ING
  2. ABN AMRO
  3. Deloitte
  4. KPMG
  5. PwC
  6. EY
  7. Rabobank
  8. Accenture
  9. Capgemini
  10. Shell