Skip to main content

Financieel adviseur

Maak jij als financieel adviseur het verschil voor je klanten door hen aan de beste financiële producten en oplossingen te helpen? Ontdek hieronder of het een carrière is die bij je past, of vind de volgende stap in jouw carrière.

Of ben je juist op zoek naar de perfecte financieel adviseur kandidaat om jullie openstaande vacature in te vullen? Ook dan ben je hier aan het juiste adres.

Financieel adviseur vacatures en kandidaten

Wil je gewoon snel weten welke financieel adviseur vacatures we voor jou in petto hebben? Of ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen om de kandidaat te vinden die écht in jouw organisatie past?

Neem dan direct contact met ons op. Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Wat doet een financieel adviseur?

Een financieel adviseur adviseert natuurlijk, maar doet nog zoveel meer dan dat. Je helpt namelijk het bedrijf waarvoor je werkt – of de particulieren die je vertegenwoordigt – om het maximale uit hun financiële situatie te halen. Daar komt heel wat inzicht en analyse bij kijken.

Als financieel adviseur doe je dus de volgende werkzaamheden:

 • Adviseren over verschillende typen financiële producten
 • Verkoopgesprekken voeren
 • Contact met (potentiële) klanten onderhouden

Een goede financieel adviseur doet dus meer dan alleen adviseren: hij of zij doet alles wat nodig is om tot het perfecte totaalpakket van producten te komen.

Wat verdient een financieel adviseur?

Salaris financieel adviseur

Gemiddeld verdient een financieel adviseur in Nederland een salaris tussen de €2.100 en €4.300 bruto per maand, afhankelijk van hun ervaring en kennis. Dit salaris is inclusief alle standaard arbeidsvoorwaarden zoals een pensioenregeling, een vakantieregeling en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Vaak komt daar nog een commissie op basis van het aantal verkopen bovenop. Ook kan het zijn dat bepaalde producten een hogere commissie met zich meebrengen. Dit is afhankelijk van de interne afspraken, of de overeenkomsten die de werkgever van de adviseur met andere leveranciers heeft gesloten.

Secundaire arbeidsvoorwaarden financieel adviseur

Afhankelijk van het bedrijf kunnen andere voordelen worden aangeboden zoals extra vakantiedagen, een bedrijfsauto, kortingen op verzekeringen en andere voordelen.

Verder kan het bedrijf ook korting op de eigen financiële producten bieden, zodat je hier tegen aantrekkelijke voorwaarden zelf van kunt profiteren.

Wat is een financieel adviseur?

Een financieel adviseur is iemand die klanten helpt en adviseert bij het afsluiten van financiële producten. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de hypotheekadviseur, die mensen adviseert bij het afsluiten van de best passende hypotheek.

De financieel adviseur is dus iemand die het leuk moet vinden om verschillende financiële producten tegen elkaar af te wegen om tot de beste optie te komen. Hij of zij vindt het bovendien belangrijk dat de klant uiteindelijk goed geholpen is, maar ook dat de opdrachtgever en/of leverancier(s) goed vertegenwoordigd zijn. Dat maakt dat de financieel adviseur iemand is die:

 • Integer is om belangen goed af te wegen
 • Sociaal vaardig is om echt te achterhalen wat mensen belangrijk vinden
 • Scherp financieel inzicht heeft
 • Hoofd- en bijzaken kan scheiden in het bepalen van de beste producten

Betekenis

De letterlijke betekenis van financieel adviseur is natuurlijk “iemand die financieel advies verleent”. In de praktijk gaat het meestal niet alleen om het adviseren, maar ook om het in praktische zin bijstaan bij het afsluiten van de beste producten.

Hoe word je financieel adviseur?

Ben je enthousiast geworden en denk je dat dit wel eens een carrière voor jou kan zijn? Dan vraag je je inmiddels vast af: “Hoe word ik een financieel adviseur?” Er zijn verschillende populaire opleidingen, die we vaak zien terugkomen als achtergrond bij financieel adviseurs:

De graad van je opleiding heeft natuurlijk invloed op het salaris dat je uiteindelijk kunt verdienen. Zo zul je als universitair geschoold financieel adviseur doorgaans een hoger salaris ontvangen en heb je bovendien meer doorgroeimogelijkheden.

Uiteraard kun je na afstuderen jouw positie nog verder versterken door het volgen van allerlei verdiepende opleidingen, cursussen en trainingen.

Populaire financieel adviseur opleidingen

 1. Bachelor Financieel Adviseur (HBO)
 2. Master Financieel Adviseur (Universiteit)
 3. Master Financieel Management (Universiteit)
 4. Bachelor Accountancy (HBO)
 5. Master Accountancy (Universiteit)
 6. Bachelor Bedrijfseconomie (HBO)
 7. Master Bedrijfseconomie (Universiteit)
 8. Master Fiscale Economie (Universiteit)
 9. Bachelor Bedrijfskunde (HBO)
 10. Master Bedrijfskunde (Universiteit)
 11. Bachelor Commerciële Economie (HBO)
 12. Master Commerciële Economie (Universiteit)
 13. Bachelor Beleid en Management (HBO)
 14. Master Beleid en Management (Universiteit)
 15. Bachelor Financieel Recht (HBO)

Waarom financieel adviseur worden?

Mensen worden financieel adviseur omdat ze graag met financiën, cijfers én mensen werken. Weinig banen in de financiële sector zijn immers zo sociaal betrokken als het financieel adviseren van mensen en hen verder helpen met jouw specialistische financiële kennis.

Daarnaast kan het een reden zijn dat een carrière als financieel adviseur je de kans krijgt om terecht te komen bij mooie werkgevers, zoals:

Grote financieel adviseur werkgevers

 1. ABN AMRO
 2. ING
 3. Aegon
 4. Rabobank
 5. KPMG
 6. Deloitte
 7. PwC
 8. EY
 9. Aon
 10. Mercer

Kansrijke regio’s

Mensen door het hele land hebben behoefte aan goed financieel advies. Tegenwoordig kun je vaak ook op afstand werken door mensen digitaal te adviseren. In principe kun je dus overal aan de slag. Toch zien we doorgaans het meeste mooie vacatures in de volgende regio’s:

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Almere, Groningen, Breda, Nijmegen, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Zaanstad, Amersfoort, Dordrecht, Leiden, Zoetermeer, Maastricht, Delft.