Skip to main content

Financieel directeur

Financieel directeur is een tot de verbeelding sprekende carrière, maar wat komt er allemaal kijken bij deze topfunctie? Hieronder lees je meer over de taken, verantwoordelijkheden en competenties die een financieel directeur doorgaans heeft.

Financieel directeur vacatures en kandidaten

Ben jij toe aan die grote nieuwe uitdaging in jouw carrière en wil je weten welke vacatures als financieel directeur wij op dit moment open hebben? Of zijn jullie juist op zoek naar die ene droomkandidaat die de perfecte directeur is voor jullie organisatie?

Neem dan direct contact met ons op. Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Wat doet een financieel directeur?

Als financieel directeur voer je de leiding over de financiële strategie van de organisatie waar je voor werkt. Je stelt het financiële beleid op en geeft leiding aan de uitvoer ervan. Uiteindelijk legt de financieel directeur ook verantwoording af voor de financiële koers en gezondheid van het bedrijf.

Je zult begrijpen dat de taken van een financieel directeur zeer divers zijn en kunnen verschillen afhankelijk van het soort organisatie of bedrijf waarin je werkt. Om je toch een idee te geven doet een financieel directeur zaken als:

  • Financieel beleid opstellen en toezien op de uitvoer
  • Analyses en rapportages (laten) opstellen en beoordelen over de financiële situatie
  • Waar nodig bijsturen om een gezonde financiële situatie te waarborgen

Eigenlijk doet een financieel directeur wat nodig is om te zorgen dat de organisatie financieel gezond is en haar doelstellingen waar kan maken.

Wat verdient een financieel directeur?

Salaris financieel directeur (en aanvullende arbeidsvoorwaarden)

Een financieel directeur is een verantwoordelijke baan en verdient een bijpassend salaris. De hoogte van dat salaris is sterk afhankelijk van onder meer de werkervaring van de directeur en de branche en grootte van de werkgever. De salarissen van financieel directeuren in Nederland liggen gemiddeld tussen de €60.000 en €150.000 per jaar.

Daarnaast kunnen financieel directeuren ook aanvullende voordelen genieten, zoals een aandelenplan, bonussen, levensverzekeringen en andere voordelen, afhankelijk van de organisatie waarvoor zij werken. Er kunnen ook extra arbeidsvoorwaarden worden geboden, zoals flexibele werkuren, vakantie-uitkeringen, vergoeding voor dagelijkse uitgaven, ziektekostenverzekering en een auto van de zaak. Ook de invulling van dit aanvullende pakket is sterk afhankelijk van de organisatie waarvoor de directeur werkzaam is. Veel bedrijven willen een goede financieel directeur goed belonen om de functie aantrekkelijk te maken voor topkandidaten.

Wat is een financieel directeur?

Een financieel directeur is de financieel verantwoordelijke binnen een bedrijf en maakt deel uit van het (top-)management. Zij of hij draagt de eindverantwoordelijkheid voor de financiële prestaties en gezondheid van de organisatie. Financieel directeur is dus een verantwoordelijke en veeleisende functie.

Daarom is een goede financieel directeur iemand die:

  • Goed bestand is tegen stress en hoge werkdruk
  • In staat is om hoofd- en bijzaken goed van elkaar te scheiden
  • Een sterk analytisch vermogen heeft
  • Leidinggevende kwaliteiten heeft
  • Niet bang is om de financiële lijnen binnen de organisatie uit te zetten

Behalve uitdagend en verantwoordelijk, is het ook een functie die veel voldoening met zich meebrengt omdat je grote invloed hebt op de koers van de organisatie waarvoor je werkt.

Betekenis

Een term die dezelfde betekenis draagt als financieel directeur, is CFO: de Chief Financial Officer. Dit is een Engelse term met dezelfde betekenis als het Nederlandse financieel directeur, die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Hoe word je financieel directeur?

Financieel directeur word je door over een langere periode je carrière op te bouwen. Als financieel directeur heb je namelijk een flinke lading aan werkervaring – liefst in verschillende functies en/of organisaties – nodig. Ook is het belangrijk om je c.v. doorlopend te verrijken met opleidingen, cursussen en certificeringen.

Om financieel directeur te worden moet je het bedrijf waar je solliciteert immers overtuigen om veel vertrouwen in je te stellen. Je kunt laten zien dat je bij veel verschillende bedrijven ervaring hebt opgedaan, of je juist binnen een organisatie stap voor stap omhoog werken.

Tot slot is een stevige, goed aangeschreven studie belangrijk als je financieel directeur wilt worden. Populaire achtergronden zijn bijvoorbeeld:

Populaire financieel directeur opleidingen

  1. Financieel Management (HBO)
  2. Bedrijfskunde (HBO)
  3. Accountancy (HBO/WO)
  4. Bedrijfseconomie (WO)
  5. Fiscale Economie (WO)
  6. Bestuurskunde (WO)
  7. Bedrijfskunde (WO)
  8. Financieel Management (WO)
  9. Informatica (WO)
  10. Economie (WO)

Waarom financieel directeur worden?

De meeste mensen worden financieel directeur omdat ze simpelweg toe zijn aan deze ultieme stap in hun carrière. Ze zetten die stap omdat ze op zoek zijn naar uitdaging, de wens hebben het maximale uit zichzelf te halen of simpelweg vanwege het aanzien dat deze functie met zich meebrengt.

Het spreekt immers ook gewoonweg tot de verbeelding om de financieel directeur te zijn van een populaire werkgever als:

Grote financieel directeur werkgevers

  1. Yacht
  2. Accenture
  3. Robert Half
  4. Page Personnel
  5. Randstad
  6. Michael Page
  7. Hays
  8. EY
  9. KPMG
  10. Deloitte