Skip to main content

5 tips voor succesvol werven in 2023

By 1 March 2023March 7th, 2024Geen categorie

De concurrentie neemt steeds meer toe en schaarste op de arbeidsmarkt houdt aan. Hoe zorg je er als organisatie voor dat je in 2023 succesvoller talent werft? Welke trends en ontwikkelingen op wervingsgebied moet je in de gaten houden? En belangrijker nog; hoe speel je in op deze trends en pas je deze succesvol toe in het werven van talent? Wij delen hieronder onze tips met je.

1. Succesvol Talent Sourcing
De tijd van post and pray gaat allang niet meer op en bedrijven die verzekerd willen zijn van succes zetten steeds vaker in op talent sourcing om talent binnen te halen. Proactief latent zoekende benaderen kan niet meer ontbreken in jouw wervingsstrategie en vergt een persoonlijke, doeltreffende aanpak om talent echt te interesseren voor jouw organisatie.

2. Effectieve Sourcing Kanalen
LinkedIn is voor de meeste doelgroepen een prima hunting ground, maar is dit echt de enige plek waar talent zich bevindt? Misschien zit jouw doelgroep wel op instagram, zoeken zij meer informatie op Youtube op, of zijn zij actiever op kanalen als Github en Stackoverflow. Test op welke kanalen, platformen of in welke groepen jullie doelgroep actief is, en leg daar het eerste contact met ze. Weten hoe je talent sourcing voor jullie kandidaten doelgroep inzet? Hier vind je meer over onze aanpak.

3. Werk aan je Candidate Experience
Talent sourcing vergt veel tijd en aandacht om succesvol in te zetten. En als je dan eindelijk in contact bent met geïnteresseerde kandidaten, dan wil je wel die rode loper voor ze uitgooien! Hoe begeleidt je talent tijdens het sollicitatieproces? Zorg dat er een eenduidig proces vooraf is opgesteld en dat de kandidaat ten alle tijden geïnformeerd wordt over de status van het proces. Is het geen match? Zorg ook dan dat je kandidaten tijdig en volledige feedback geeft en ze bedankt voor hun interesse in jullie bedrijf.

4. Hoe staat het er voor met jullie Employer Brand?
Een sterk werkgeversmerk is onmisbaar in het succesvol aantrekken van schaars talent. Immers, zij moeten weten voor wie kies ik nu eigenlijk en wat heeft een organisatie mij als professional te bieden? Doe je het niet, dan loop je het risico dat je concurrent er wel in investeert en zichzelf zo beter op de kaart zet voor latent zoekenden. Zorg dus dat jullie je why communiceren naar de markt en dat helder is waar jullie als organisatie voor staan en wat jullie onderscheidt.

5. Bouw een talent community
De afgelopen jaren heerst er schaarste op de arbeidsmarkt en dit zal op korte termijn niet veranderen. Om talent aan je te binden en te werken aan een langer termijn strategie wordt community building steeds belangrijker. Zet collega’s in die pro actief en vanuit hun persoonlijke brand een talent community opbouwen, in gesprek gaan met latent zoekenden over onderwerpen die hen bezighouden om ze zo te binden aan jullie bedrijf. Weten hoe je dit succesvol inzet? Hier vind je uitgebreide informatie en 7 modules over hoe je succesvol een eigen talent community opbouwt.