Als starter de arbeidsmarkt betreden, kan spannend zijn. Hoe zorg je dat je gevonden wordt, en hoe weet je wat je leuk vindt? Recruitmentspecialist Debora van Poppel geeft tips.
Ik kan mij nog goed herinneren hoe het was ik de arbeidsmarkt betrad. Als 23-jarige kwam ik na een jaar wonen en werken in het buitenland midden in een crisis terug. Geen goed moment om als jonge professional je eerste Nederlandse baan te zoeken.
Nu, ruim tien jaar later in een opnieuw onstuimige arbeidsmarkt, zie ik opnieuw uitdagingen voor jonge starters. Ondanks dat er nu juist heel veel vraag is naar nieuw talent, is het niet per se makkelijk om ergens te beginnen. In de meeste bedrijven wordt zo goed als volledig online gewerkt. Zorg dan maar eens dat je goed ingewerkt wordt, de bedrijfscultuur kunt proeven, je een nieuwe functie eigen maakt of tijdens de online-vrijdagmiddagborrel je collega’s beter leert kennen.
Welkom in de spagaat van 2023
Eén troost, jij als jonge talentvolle professional bent in het voordeel door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Hieronder lees je de vijf belangrijkste tips om een succesvolle entree te maken op deze arbeidsmarkt:
- Zet een goede headline boven je cv of onlineprofiel. De headline is het eerste waar recruiters naar kijken als ze iemand zoeken voor een baan. Schrijf hier bijvoorbeeld ‘student’ of ‘jonge professional’, in combinatie met je afstudeerrichting. Dus bijvoorbeeld: student finance & risk of student geneeskunde.
- Schrijf in de samenvatting wie je bent en waar mensen je voor kunnen benaderen. Dit is dé plek waarin je mensen met jou kennis kunt laten maken. Zorg er dus voor dat hier een concreet, persoonlijk stuk tekst staat.
- Licht bij al jouw banen en stages kort toe wat je precies hebt gedaan. Onderschat niet wat de waarde is van de werkervaring die je hebt opgedaan bij bijbaantjes of stages. Dit zijn functies waarin je je eerste ervaring met het bedrijfsleven hebt opgedaan en bijvoorbeeld veel hebt geleerd over hoe organisaties of bepaalde systemen werken. Dat kan van waarde zijn in je baan.
- Vraag om (een) aanbeveling(en). Het is krachtig als mensen kunnen lezen hoe anderen het vonden om met jou samen te werken. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om horecawerk of een bijbaan in de lokale supermarkt; het laat zien hoe jij te werk gaat en hoe jij als collega bent.
- Ga in gesprek met recruiters of mensen uit jouw netwerk die werk doen dat jou interesseert. Zo kom je erachter hoe een werkdag als marketeer of communicatiemedewerker eruitziet en of dit echt bij je past. Brutale mensen hebben de halve wereld, dus wees niet bang om iemand hiervoor te benaderen. Veel mensen vinden het juist leuk om te vertellen wat zij doen en staan hier zeker voor open.