Skip to main content

Wil je flexibel of remote werken? Bespreek het nu

By 1 March 2023March 7th, 2024Geen categorie

Beviel het thuiswerken jou de afgelopen tijd wel en ben je helemaal niet blij dat het thuiswerkadvies vervalt? Bespreek dat dan met je werkgever, adviseert recruitmentspecialist Debora van Poppel. Als jij zelf je ideale werkomstandigheden kunt creëren, dan profiteren jullie daar allebei van.

De afgelopen jaren is gebleken dat mensen in heel veel functies prima plek-onafhankelijk kunnen werken (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Toch merk ik dat veel bedrijven verwachten dat hun medewerkers op termijn weer volledig op kantoor gaan werken. Dat vind ik opmerkelijk. Ik zie dat veel werkgevers – onterecht – nog steeds denken dat mensen minder productief zijn als ze niet op kantoor werken.

Bedrijven moeten af van het idee dat ze controle moeten hebben over waar en wanneer medewerkers werken. Je superieur opstellen als werkgever is ontzettend schadelijk voor je cultuur en het aantrekken van nieuwe medewerkers.

Remote werken

Ik werkte zelf ook voor de pandemie al geregeld vanuit huis, maar ook vanaf andere plekken in de wereld. Dat bevalt mij ontzettend goed. Het kan in mijn situatie, en als ondernemer hoef ik aan niemand toestemming te vragen.

Het remote werken heeft een positief effect op de kwaliteit van mijn werk, maar ook op mijn privéleven. Ik werk het liefst in een omgeving waarin ik niet gestoord word en rustig kan werken, op een plek waar ik in mijn vrije tijd de natuur in kan of kan surfen. Dat ik deze keuze maak, is nog nooit nadelig geweest voor mijn werk. Voor mij is de enige must dat ik op Nederlandse tijden werk.

Ik besef maar al te goed dat remote werken niet voor iedereen is weggelegd. Maar er zijn ook mensen die uit angst voor onbegrip of vervelende opmerkingen niet durven te zeggen dat ze zelf willen beslissen waar en wanneer ze willen werken. Dat ze de tijd willen hebben om rustig de kinderen naar school te brengen of op een plek willen werken waar ze naar buiten kunnen gaan om op hun favoriete manier te ontspannen, zodat ze ook met meer energie aan het werk kunnen gaan en het beste resultaat kunnen leveren.

Weg met die angst

Van die angst moeten mensen af. Jij staat aan het roer van jouw leven en jij bepaalt onder welke voorwaarden jij het best kunt werken. Ben je productiever als je meer flexibiliteit hebt in waar en wanneer je werkt? Heb je een fijnere werkprivébalans als je de dag begint met sporten of in de natuur zijn? Of vind je het gewoon prettig om niet continu afgeleid te worden door talloze meetings en praatjes bij het koffiezetapparaat en werk je graag thuis? Bespreek dat dan met je (nieuwe) werkgever en maak het onderdeel van jouw arbeidsvoorwaarden.

Voor een werkgever is het het belangrijkst dat je werk niet lijdt onder jouw werkomstandigheden. Bespreek daarom aan welke randvoorwaarden jouw werkplek moet voldoen zodat je je werk goed kunt uitvoeren. Is er bijvoorbeeld een goede internetverbinding? Heb je een plek waar je gefocust en ongestoord kunt werken? Zijn de juiste faciliteiten aanwezig? In welke tijdzone ga je werken? En hoelang wil je remote gaan werken? Zorg dat je hierin een weg vindt die zowel voor jou als voor je werkgever werkt.

Heb je voor je gevoel meer argumenten nodig om je werkgever te overtuigen? Zoek dan eens contact met mensen in jouw werkveld die al flexibel of remote werken. Zo kun je laten zien dat het prima mogelijk is. Leg daarnaast uit waarom het voor jou belangrijk is om op die manier te werken en leg uit hoe je werkgever ervan profiteert omdat jij zo het beste werk kunt leveren. Daar kan een weldenkende werkgever toch geen bezwaar tegen hebben?

Deze column verscheen oorspronkelijk op Intermediair.nl