Skip to main content

Group controller

Als group controller heb je veel verantwoordelijkheid, maar ook de nodige uitdaging in je baan. Wil jij weten of het een functie is die bij jou past, of ben je op zoek naar die ene perfecte volgende stap in je carrière? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten.

Group controller vacatures en kandidaten

Weet jij al dat group controller iets voor jou is (of je nu een ervaren of beginnende controller bent) en wil je gewoon snel weten welke vacatures we in de aanbieding hebben? Neem dan direct contact met ons op. Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden.

Ook als jij op zoek bent naar juiste kandidaat voor jullie openstaande group controller vacature, kunnen wij je helpen. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Wat doet een group controller?

Een group controller – ook wel concern controller genoemd – voert de regie over de groep (het concern) waarin de verschillende business units van een bedrijf verzameld zijn. Vaak heeft hij of zij daarmee de leiding over de controllers die op de verschillende afdelingen binnen het bedrijf werkzaam zijn.

Als group controller doe je dus wat nodig is het totaalplaatje van die verschillende groepen kloppend te krijgen.

Belangrijke taken die een group controller uitvoert zijn dan ook:

 • Het aansturen van de verschillende financiële entiteiten (concerns) binnen de organisatie
 • Verantwoordelijkheid dragen voor de administratie van deze entiteiten
 • Rapporteren van toekomstige kansen en risico’s om beslissingen te ondersteunen
 • Forecasts en budgetten opstellen op basis van de financiële verslagen van de verschillende groepen
 • Doorlopend een sparring partner zijn voor het management en hen van adviezen voorzien

Wat verdient een group controller?

Group controller salaris en arbeidsvoorwaarden

Een gemiddelde group controller in Nederland verdient een salaris van ongeveer EUR 4.000 tot EUR 5.500 per maand. Het salaris hangt af van verschillende factoren, waaronder ervaring, vakbekwaamheid en de industrie waarin ze werken. Binnen een grote organisatie kan het salaris aanzienlijk hoger uitvallen. Veel hangt af van de hoeveelheid verantwoordelijkheid die je draagt.

Group controllers zijn verantwoordelijk voor de financiële beheersing van een organisatie, waaronder het beoordelen van financiële verslagen, het beheren van risico’s, het aanbevelen van financiële strategieën en het ondersteunen van de directie. Hoe groot die verantwoordelijkheid is, hangt af van de grootte van de organisatie en hoeveel afdelingen je beheert.

Naast het salaris krijgen group controllers ook arbeidsvoorwaarden, waaronder een pensioenplan, vakantiedagen, ziektekostenverzekering, reiskostenvergoeding en een bonusstructuur. Group controllers hebben ook recht op een promotie, afhankelijk van hun prestaties en de behoeften van de organisatie.

Wat is een group controller?

Een group controller is de eindverantwoordelijke voor het totaaloverzicht van verschillende financiële afdelingen binnen een organisatie. Het is het financiële geweten dat alle afdelingen bij elkaar brengt en zorgt voor één overzichtelijke administratie.

Dat betekent dat een group controller iemand is met de volgende kwaliteiten:

 • Uitstekende kennis van bedrijfsvoering, economie en financiën
 • Ruime ervaring als financieel manager of business controller
 • Communicatief vaardig en weten hoe je mensen moet aansturen en motiveren
 • Goed kunnen schakelen tussen overzicht bewaren en op detail inzoomen voor de juiste rapportages en adviezen
 • Resultaat gedreven en zorgvuldig

Betekenis

De group controller staat ook bekend als concern controller. De betekenis van concern en group verwijst in dit geval naar hetzelfde aspect binnen een bedrijf. Bedoeld wordt in feite een afdeling, ook bekend als een business unit. Als group controller manage je dus de samenhang tussen deze units.

Hoe word je group controller?

Ben je door de bovenstaande beschrijving enthousiast geworden? Dan vraag je je nu wellicht af hoe je group controller kunt worden. Het zal je niet verbazen dat een stevige financiële opleiding de basis vormt voor iedereen die group controller wil worden.

De volgende opleidingen zien we bijvoorbeeld vaak terug als achtergrond:

Daarnaast wordt meestal minimaal tien jaar werkervaring als controller verlangd. Met verdiepende trainingen en cursussen – bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van je leiderschapskwaliteiten – kun je jouw c.v. natuurlijk een extra boost geven.

Populaire group controller opleidingen

 1. HBO Bedrijfseconomie (Bedrijfskunde)
 2. MBA Controlling & Business Administration
 3. MSc Finance and Control
 4. MSc Business Administration
 5. MSc Accounting & Management Control
 6. MSc International Business Economics
 7. HBO Accountancy
 8. HBO Bedrijfskundige Informatica
 9. MSc Business Analytics & Big Data
 10. MSc Financial Economics
 11. MSc Corporate Finance & Governance
 12. MSc Risk Management & Insurance
 13. MSc Financial Technology & Innovation Management

Waarom group controller worden?

Group controller worden doe je vooral omdat je het een uitdaging vindt om jouw controller kwaliteiten in te zetten om het financieel evenwicht tussen verschillende units te bewaken. Controllers zetten de stap naar group controller omdat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging in hun carrière.

Ook kiezen mensen ervoor om group controller te worden vanuit de wens om te werken binnen populaire bedrijven als:

Grote group controller werkgevers

 1. KPMG
 2. PwC
 3. Deloitte
 4. ABN AMRO
 5. ING
 6. Shell
 7. Philips
 8. Rabobank
 9. Accenture
 10. Heineken