Skip to main content

Incassomedewerker

Als incassomedewerker moet je sterk in je schoenen staan. Jij zorgt er namelijk voor dat openstaande rekeningen betaald worden. Heb jij wat daarvoor nodig is? Hieronder lees je wat er bij het bestaan als incassomedewerker komt kijken.

Incassomedewerker vacatures en kandidaten

Ben je direct benieuwd naar onze beschikbare incassomedewerker vacatures? Of ben je juist op zoek is naar de perfecte kandidaat incassomedewerker om jullie openstaande vacature op te vullen?

Neem dan snel contact met ons. Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Kies hieronder welke knop jouw situatie omschrijft, wie weet helpen we jou dan binnenkort ook met die match.

Wat doet een incassomedewerker?

Een incassomedewerker beheert namens een organisatie of een incassobureau de portefeuille van openstaande debiteuren. Incassomedewerkers overzien de openstaande schulden en vorderingen en proberen deze gelden te incasseren bij de schuldenaar.

Dat betekent dat je als incassomedewerker een belangrijke rol vervult in het verzorgen van de cashflow voor een bedrijf. Met wat je doet draag jij er direct aan bij dat het bedrijf financieel gezond is en blijft.

Taken van incassomedewerkers zijn onder andere:

 • Contact zoeken en onderhouden (schriftelijk en telefonisch) met debiteuren
 • Betalingsregelingen treffen met schuldenaars die niet kunnen betalen
 • Regelmatig rapporteren over de lopende incasso’s
 • Vorderingen innen

Wat verdient een incassomedewerker?

Incassomedewerker salaris en arbeidsvoorwaarden

Een incassomedewerker in Nederland verdient gemiddeld een jaarsalaris van €33.000,-. De arbeidsvoorwaarden voor deze functie kunnen verschillen, afhankelijk van de sectoren waarin de medewerker werkt. Maar meestal gelden de volgende arbeidsvoorwaarden: 8 uur per dag werken, 5 dagen per week, 25 vakantiedagen, 13 ADV-dagen, een 8% vakantietoeslag, pensioen na 4 jaar en een reiskostenvergoeding.

Sommige bedrijven bieden ook extra voordelen aan, zoals een prestatieafhankelijke bonus of een persoonlijke ontwikkelingsbudget.

Wat is een incassomedewerker?

Een incassomedewerker – of debiteurenbeheerder – is iemand die namens de werk- of opdrachtgever openstaande schulden int. Hij of zij is dus verantwoordelijke voor het incasseren van gelden waar het bedrijf recht op heeft. Een incassomedewerker is meestal de beheerder van een eigen portefeuille van debiteuren, waarmee het contact onderhouden wordt.

Om deze functie goed te kunnen vervullen, is een incassomedewerker meestal iemand die:

 • Stressbestendig is
 • Sterk in de schoenen staat en zich niet makkelijk laat afschepen
 • Volhardend is, maar ook begrip kan tonen
 • Communicatief vaardig en empathisch is
 • Goed het overzicht kan bewaren

Betekenis

Termen met een vergelijkbare betekenis als incassomedewerker zijn bijvoorbeeld: medewerker debiteurenbeheer, collector incassobureau of administratief medewerker incasso.

Hoe word je incassomedewerker?

Lijkt het je leuk om incassomedewerker te worden en ben je benieuwd hoe je dat aanpakt? Je hebt in ieder geval een financiële opleiding nodig als basis, om te laten zien dat je gevoel hebt voor cijfers en geldstromen.

De volgende opleidingen zien we vaak bijkomen bij incassomedewerkers.

Uiteraard kun je er na afronden van je MBO opleiding voor kiezen om door te stromen in een HBO om je arbeidspositie als incassomedewerker te verstevigen. Ook met aanvullende cursussen en specialisaties vergroot je jouw kansen op een goede baan en een hoger salaris.

Populaire incassomedewerker opleidingen op MBO niveau

 1. MBO Associate Degree Incassomedewerker
 2. MBO Financieel administratief medewerker
 3. MBO Bedrijfsadministrateur
 4. MBO Credit Manager
 5. MBO Facilitair Medewerker
 6. MBO Commercieel Medewerker

Populaire incassomedewerker opleidingen op HBO niveau

 1. HBO Bachelor Bedrijfseconomie
 2. HBO Bachelor Bedrijfskunde
 3. HBO Bachelor Financieel Management
 4. HBO Bachelor Rechten
 5. HBO Bachelor Bedrijfskundige Informatica
 6. HBO Bachelor Commerciële Economie

Waarom incassomedewerker worden?

Incassomedewerker worden doe je in de eerste plaats omdat je graag het werken met cijfers en geld combineert met veel contact met mensen. Je vindt het leuk om achter openstaande schulden aan te jagen en krijgt er energie van als je een succesvolle incasso weet te verzilveren voor jouw opdrachtgever.

Daarnaast worden mensen incassomedewerker omdat ze het zien als kans om terecht te komen bij populaire opdrachtgevers zoals:

Grote incassomedewerker werkgevers

 1. Fintrex
 2. Collect Plus
 3. Interim Collect
 4. Intrum Justitia
 5. Krediet Collectief
 6. AK Collect
 7. BCR Credit Solutions
 8. DAS
 9. De Krediet Collectief
 10. Debiteuren Collectief

Regio’s met goede baankansen voor incassomedewerkers

Je kunt in principe door het hele land aan de slag als incassomedewerker. Overal waar bedrijven te vinden zijn, krijgen die bedrijven immers te maken met wanbetalende klanten. Toch mag het geen verbazing wekken dat in de Randstad de meeste en beste vacatures voor incassomedewerkers de vinden zijn en dat de salarissen daar doorgaans hoger zijn.

Vooral in de volgende regio’s maak je goede kans op een mooie baan:

Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Almere, Amersfoort, Groningen, Haarlem, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad, Zoetermeer.