Skip to main content

Investment analyst

Heb jij je altijd al afgevraagd wat een investment analyst nu precies doet en of het iets voor jou is? Hieronder lees je alles wat je over deze functie moet weten. Ook als ervaren investment analyst (of wanneer je daarnaar op zoek bent) ben je hier aan het juiste adres.

Investment analyst vacatures en kandidaten

Misschien weet jij allang dat deze carrière bij je past, omdat je inmiddels de nodige ervaring hebt opgedaan. Ben je op zoek naar een geschikte investment analyst vacature voor de volgende stap?

Wij helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden.

Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak. Dus ook als je op zoek bent naar die ene kandidaat die precies past in jullie uitstaande vacature voor een investment analyst, kunnen wij je verder helpen.

Hoe mogen wij jou helpen zoeken?

Wat doet een investment analyst?

Een investment analyst doet onderzoek en rapporteert op basis daarvan advies aan fondsen managers en handelaren. De analyses die een investment analyst doet, dragen daarmee bij aan evenwichtige, goed onderhouden portfolio’s.

Daarnaast zorg je er als investment analyst voor dat potentiële kansen aan het licht komen en dat potentieel wordt uitgelicht.

Belangrijke taken zijn dan ook:

 • Monitoren van de markt en het beleggings landschap
 • Analyses doen en opdoemende kansen op tijd signaleren
 • Markten en bedrijven analyseren
 • Investeringen structureren en modelleren
 • Modellen opzetten en toepassen

Als investment analyst doe je dus veel meer dan analyseren. Je hebt een verantwoordelijke, invloedrijke positie waarin je jouw organisatie of management rechtstreeks adviseert.

Wat verdient een investment analyst?

Salaris investment analyst en aanvullende arbeidsvoorwaarden

Wat een investment analyst verdient kan sterk variëren. Het hangt af van ervaring en bedrijf, maar vooral ook van hoeveel waarde je binnen een bedrijf kunt realiseren. De belangrijkste indicator voor wat je verdient, is namelijk of je jezelf kunt terugverdienen. Gemiddeld verdien je in Nederland tussen de €47.000 en €83.000 per jaar.

Investment analysts krijgen vaak een aantal voordelen naast hun salaris, zoals een pensioenplan, betaalde vakantie- en ziektekostenverzekeringen. Ook maken extra’s zoals bonussen, extra salaris of aandelenopties vaak onderdeel uit van het salaris. Arbeidsomstandigheden voor Investment analysts zijn meestal flexibel, met telewerken, thuiswerken of een combinatie van beide.

Wat is een investment analyst?

Een investment analyst is een financieel specialist die namens een bedrijf, organisatie of portefeuillebeheerder analyses uitvoert voor investeringen. Dat wil zeggen dat het iemand is met een goed gevoel voor financiële markten, om deze te kunnen doorgronden en op basis hiervan te kunnen rapporteren voor gericht investeringsadvies.

Investment analysts voeren een breed scala aan taken uit, waaronder het ontwikkelen en evalueren van investeringsstrategieën, het maken van aandelen- en obligaties aanbevelingen en het analyseren van bedrijfsfinanciën. Ze zijn verantwoordelijk voor het bewaken van de prestaties van bestaande investeringen, het volgen van economische trends, het beoordelen van nieuwe investeringsmogelijkheden en het geven van suggesties aan hun cliënten.

Al die verantwoordelijkheden maken dat een goede investment analyst iemand is met de volgende eigenschappen:

 • Sterk analytisch vermogen
 • Goed het overzicht kunnen bewaren
 • Gevoel voor trends en ontwikkelingen
 • Altijd op de hoogte van het laatste financiële nieuws
 • Liefde voor cijfers en modellen

Betekenis

De term investment analyst betekent letterlijk een investerings analist. Het is dus iemand die markten, bedrijven en producten analyseert om de beste kansen om te investeren te spotten voor de werk- of opdrachtgever.

Hoe word je investment analyst?

Enthousiast geworden en wil je graag investment analyst worden? Dan is een stevige basis in financiële en bedrijfskundige kennis essentieel. Om investment analyst te worden heb je bijvoorbeeld veel aan een van deze populaire opleidingen:

Daarnaast heb je natuurlijk een intrinsieke interesse in de beleggingswereld en financiële markten nodig om jezelf altijd op de hoogte te houden van ontwikkelingen. Daarnaast is het volgen van extra specialisaties en verdiepingen aan te raden.

Populaire investment analyst opleidingen

 1. Master in Finance
 2. Master of Science in Investment Analysis
 3. Master of Science in Financial Economics
 4. Master of Science in Investment Management
 5. Master of Science in Financial Risk Management
 6. Master of Science in International Finance
 7. Master of Science in Banking and Investment
 8. Master of Science in Accounting and Finance
 9. Bachelor of Science in Investment Analysis
 10. Bachelor of Science in Business Economics and Finance

Waarom investment analyst worden?

Investment analyst worden doe je in de eerste plaats omdat je een grote interesse hebt in de beleggingswereld. Je krijgt er energie van om ontwikkelingen, trends en koersen te volgen en praat op feestjes het liefste over de kansen in de markt.

Daarnaast worden mensen investment analyst omdat ze graag willen werken voor populaire werkgevers als ABN AMRO, ING, Rabobank, KPMG, Deloitte, PwC, EY, Accenture, Achmea, Arcadis, BDO, Capgemini, PGGM, ABN AMRO Asset Management, Robeco Investment Management en NN Investment Partners.

Een carrière vormgeven als investment analyst is een uitstekende manier om bij een grote organisatie als dat binnen te komen.

Grote investment analyst werkgevers

 1. ABN AMRO
 2. ING
 3. Rabobank
 4. KPMG
 5. Deloitte
 6. PwC
 7. EY
 8. Accenture
 9. Achmea
 10. Arcadis
 11. BDO
 12. Capgemini
 13. PGGM
 14. ABN AMRO Asset Management
 15. Robeco Investment Management
 16. NN Investment Partners