Skip to main content

Operational controller

Ben jij benieuwd hoe het werk van een operational controller er nu precies uitziet? Ontdek of het iets voor jou is, hoe je operational controller kunt worden en welke kenmerken je hiervoor moet hebben.

Operational controller vacatures en kandidaten

Ook als je op zoek bent naar een operational controller vacature die de perfecte volgende stap is in jouw carrière, ben je hier aan het juiste adres. Wij helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden.

Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak. Dus ook als je op zoek bent naar die ene kandidaat die precies past in jullie uitstaande vacature voor een operational controller, kunnen wij je verder helpen.

Hoe mogen wij jou helpen zoeken?

Wat doet een operational controller?

Een operational controller houdt zich vooral bezig met dagelijkse processen en geldstromen. De operational controller overziet en beheert deze. Daarom onderscheidt hij zich van de strategic controller, die vooral gericht is op het overzien van het geheel en daarop rapportages en adviezen beheren.

Dit is een overzicht van wat de operational controller zoal precies doet:

 • Verkoopcijfers en productieaantallen monitoren en optimaliseren
 • Dagelijkse processen efficiënter inrichten
 • Fouten en verliezen minimaliseren

Operational controllers voeren voornamelijk financiële analyses uit, beheren bedrijfsmiddelen, ontwikkelen financiële systemen en rapporteren aan het management over financiële prestaties.

Kortom: een operational controller doet wat nodig is om de lopende processen te controleren, beheren en optimaliseren.

Wat verdient een operational controller?

Operational controller salaris en arbeidsvoorwaarden

Als operational controller verdien je een prima salaris, want je hebt een grote invloed op de financiële prestaties van het bedrijf waarvoor je werkt. Een operational controller in Nederland verdient gemiddeld €41.000 – €52.000 per jaar, maar dat kan aanzienlijk oplopen afhankelijk van het bedrijf, de branche en werkervaring.

Operationele controllers hebben meestal een arbeidsovereenkomst, die vaak een aantal standaard arbeidsvoorwaarden bevat. Net als de meeste werkenden krijgen ze naast een vast salaris ook een variabel salaris, vakantiegeld, een bonus programma, een pensioenregeling en soms andere voordelen zoals een auto op kosten van het bedrijf, een bedrijfskleding en vergoedingen voor het afleggen van zakelijke reizen.

Wat is een operational controller?

Een operational controller is de verantwoordelijke controller voor lopende processen en dagelijkse gang van zaken. Deze controller is dus gefocust op het optimaliseren en beheren van de lopende geldstromen, zoals verkoopcijfers en producten balansen.

Daarmee onderscheidt de operational controller zich duidelijk van de strategic controller, die meer gericht is op het grotere plaatje en de financiële strategie en richting van een bedrijf.

Een goede operational controller is iemand die:

 • Oog heeft voor detail en deze kan uitlichten om gericht te optimaliseren
 • Hoofd- en bijzaken goed van elkaar kan onderscheiden
 • Kansen kan herkennen om efficiënte optimalisaties door te voeren
 • In staat is mensen mee te krijgen in zijn of haar visie

Betekenis

Operational controller betekent ook wel hoofd van de afdeling die de efficiency van het bedrijf controleert. Hij is verantwoordelijk voor rapporten, statistieken en budgetten.

Hoe word je operational controller?

Operationele controllers hebben meestal een afgeronde Bachelor- of Masteropleiding in een financiële discipline. Ze zijn vaak ook gekwalificeerd voor een of meer financiële certificeringen, zoals een Certified Public Accountant (CPA). Daarnaast word je operational controller meestal met meerdere jaren werkervaring.

Populaire opleidingen zijn onder meer:

Daarnaast is het belangrijk om je financiële kennis actueel te houden door het volgen van verdiepende en gespecialiseerde opleidingen en cursussen.

Populaire operational controller opleidingen

 1. HBO Bedrijfseconomie
 2. HBO Financial Control
 3. HBO Financial Management
 4. Master of Science in Accounting & Finance
 5. Master in Finance
 6. Master in Business Administration met specialisatie in Accounting & Finance
 7. Master in Corporate Finance
 8. Master in Financial Analysis & Valuation

Waarom operational controller worden?

Operational controller worden doe je in de eerste plaats omdat je graag op detail niveau werkt en je het liefst bezighoudt met dagelijkse processen, in plaats van overkoepelende financiële planningen. Je haalt er energie uit om op doorlopende basis winst en optimalisaties te behalen voor het bedrijf waar je voor werkt.

Ook worden mensen operational controller omdat ze graag voor een populaire werkgever komen te werken zoals:

Juist bij dit soort grote organisaties is namelijk veel behoefte aan operational controllers. Daar is de financiële afdeling namelijk verdeeld in professionals voor iedere discipline en kun je het verschil maken binnen jouw kaders.

Grote operational controller werkgevers

 1. KPMG
 2. Deloitte
 3. Accenture
 4. EY
 5. PwC
 6. Capgemini
 7. Philips
 8. ABN AMRO
 9. Shell
 10. ING