Skip to main content

Procesmanager

Als procesmanager ben je een belangrijke, verbindende factor in het optimaal functioneren van het bedrijf waarvoor je werkt. Met jouw expertise draag je namelijk bij aan het optimaliseren van de verschillende processen in de organisatie.

Hoe? Hieronder zetten we de belangrijkste taken en competenties, maar ook het gemiddelde salaris van een procesmanager voor je uiteen.

Procesmanager vacatures en kandidaten

Wil jij gewoon snel weten welke procesmanager vacatures wij op dit moment open hebben staan, omdat je toe bent aan de volgende stap in je carrière? Wij helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden.

Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaatprocesmanager. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak. Want juist van een procesmanager wil je natuurlijk zeker weten dat hij of zij perfect in jullie organisatie past.

Hoe mogen wij jou helpen zoeken?

Wat doet een procesmanager?

Een procesmanager doet letterlijk wat de functietitel suggereert: processen managen. Dat betekent dat de procesmanager de belangrijke processen binnen een organisatie overziet en zorgt dat deze goed verlopen. Dat kan een productieproces zijn in een fabriek, maar ook vaste administratieve of financiële processen.

Belangrijke taken die een procesmanager uitvoert zijn bijvoorbeeld:

  • Analyses en benchmarking onderzoeken uitvoeren
  • Problemen in processen signaleren en hier een oplossing voor bedenken
  • Doelstellingen achter processen bewaken en kansen voor optimalisatie spotten
  • Sparren met het management om mede vorm te geven aan de bedrijfsstrategie

Als procesmanager doe je alles wat nodig is om de belangrijkste processen in het bedrijf soepel te laten verlopen. Je bent elke dag bezig met kwaliteits- en procesmanagement om ervoor te zorgen dat jouw organisatie steeds een beetje beter functioneert.

Wat verdient een procesmanager?

Procesmanager salaris en arbeidsvoorwaarden

Het salaris van een procesmanager is goed tot uitstekend: gemiddeld €55.000 tot €82.000 per jaar. Uiteraard is dat afhankelijk van ervaring en het bedrijf waarvoor je werkt en hoe talrijk, complex en waardevol de processen zijnwaar je verantwoordelijk voor bent. Hoe groter de waarde van die processen, hoe groter jouw waarde voor het bedrijf.

Daarnaast krijgen procesmanagers natuurlijk vaak extra secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een aantrekkelijk pensioen, extra verlofdagen, een auto van de zaak en extra trainingsmogelijkheden. Ze hebben ook vaak recht op een bonus, afhankelijk van hun prestaties en de prestaties van hun team. Procesmanagers zijn ook gebaat bij een flexibele werkomgeving en hebben vaak de mogelijkheid om thuis te werken.

Wat is een procesmanager?

Een procesmanager is verantwoordelijk voor het aansturen van vaste processen binnen een organisatie. Een proces kan van alles zijn, van het in elkaar zetten van een auto in een fabriek tot het beheer van de financiële administratie binnen een bedrijf. De procesmanager is degene die zorgt dat dit soort processen – essentieel voor de dagelijkse operatie van een bedrijf – goed en efficiënt verlopen.

Dat maakt dat een procesmanager iemand is die:

  • Oog heeft voor detail en verbetermogelijkheden kan herkennen
  • Tegelijkertijd ook het grotere overzicht kan bewaren
  • Analytisch is ingesteld
  • Goed met mensen kan samenwerken om input op te halen

Betekenis

Een procesmanager beheert vooral doorlopende processen, meestal zonder een duidelijk eindpunt. Dit zijn de processen die vast onderdeel zijn van de bedrijfsvoering. Daarin verschilt het duidelijk van het werk van een projectmanager: een project is een afgekaderd traject waarbij een einddoel bereikt dient te worden binnen bepaalde kaders (financiën en tijd bijvoorbeeld).

Vaak is binnen een project wel weer sprake van vaste processen, zoals de manier waarop aanbesteding verloopt of het registreren van goederenstromen in het project.

Kwaliteits- en procesmanagement

Kwaliteits- en procesmanagement is de belangrijkste taak van de procesmanager. Dit wil zeggen dat je er verantwoordelijk voor bent dat processen optimaal verlopen: zo efficiënt mogelijk in tijd en investering. Tegelijkertijd natuurlijk wel op een manier dat de kwaliteit van wat het proces oplevert niet in het geding komt.

Hoe word je procesmanager?

Wil je procesmanager worden? Dan heb je in ieder geval een gedegen financiële opleiding nodig. Populaire opleidingen voor procesmanagers zijn bijvoorbeeld:

Vaak word je eerst procesanalist en werk je een tijdje onder een ervaren procesmanager. Met voldoende jaren werkervaring ben je dan klaar om zelf de stap naar procesmanager te zetten.

Populaire procesmanager opleidingen

  1. Bachelor Procesmanagement aan de Hogeschool Rotterdam
  2. Bachelor Procesmanagement aan de Hanzehogeschool Groningen
  3. Master Procesmanagement aan de Universiteit van Amsterdam
  4. Master Procesmanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
  5. Master Procesmanagement aan de Universiteit Twente
  6. Master Procesmanagement aan de Radboud Universiteit Nijmegen
  7. Master Procesmanagement aan de Vrije Universiteit Amsterdam
  8. Master Procesmanagement aan de Universiteit Utrecht
  9. Master Procesmanagement aan de Technische Universiteit Delft
  10. Master Procesmanagement aan de Open Universiteit

Waarom procesmanager worden?

Procesmanager worden doe je omdat je energie krijgt van het optimaliseren van vaste, terugkerende processen. Het elke dag één procent beter doen zodat je uiteindelijk een groot verschil maakt, dat is iets waar jij helemaal in kunt vinden.

Bovendien kun je als procesmanager werken voor mooie bedrijven. Procesmanagers werken bijvoorbeeld bij:

Grote procesmanager werkgevers

  1. KLM
  2. ABN AMRO Bank
  3. Philips
  4. Unilever
  5. Shell
  6. Deloitte
  7. KPN
  8. ING
  9. Accenture
  10. Heineken

Kansrijke regio’s voor procesmanagers

We zien het meeste mooie vacatures voor procesmanagement voorbij komen in:

  • Zuid-Holland: Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht
  • Utrecht: Utrecht (Stad), Amersfoort, Nieuwegein, Hilversum, Veenendaal
  • Noord-Holland: Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Zaandam, Purmerend
  • Flevoland: Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Emmeloord