Skip to main content

Risk manager

Is risk manager worden iets voor jou? Op deze pagina maak je kennis met deze uitdagende en veelzijdige baan. Je leest wat een risk manager zoal doet, welke opleiding je hiervoor het beste kunt volgen en welke competenties een goede risk manager bezit.

Risk manager vacatures en kandidaten

Voor risk manager vacatures vinden wij altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, zelfs in de huidige krappe arbeidsmarkt. Dat komt door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Daar profiteer je ook van wanneer je als risk manager op zoek bent naar de volgende uitdaging in je carrière.Alleen bij een goede match tussen jou en je werkomgeving kun je immers echt het beste uit jezelf naar boven halen en excelleren in je nieuwe rol.

Op die manier matchen wij elke dag financieel experts en professionals met hun volgende uitdaging.

Welke match mogen we voor jou zoeken?

Wat doet een risk manager?

Een risk manager identificeert, analyseert en beoordeelt risico’s die een bedrijf – en de bedrijfsprestaties – bedreigen. Door deze risicoanalyses is een bedrijf beter in staat om het juiste evenwicht tussen risico en baten te vinden.

Het gaat dan bijvoorbeeld om interne zaken of externe ontwikkelingen die een risico vormen voor de continuïteit of winstgevendheid van een bedrijf. Hoe beter deze risico’s in beeld worden gebracht, hoe beter en sneller het bedrijf erop kan bijsturen.

Daarvoor doet een risk manager de volgende zaken:

  • Risico’s signaleren en koppelen aan doelstellingen of processen binnen de organisatie
  • Analyseren en beoordelen van de risico’s om duidelijk te krijgen hoe groot de bedreiging is
  • Bepalen hoe goed de organisatie reeds in staat is hierop in te spelen
  • Een plan van aanpak ontwerpen en initiëren
  • Resultaten van het plan meten en hierover rapporteren

Verder zijn er financial risk managers, die zich specialiseren in financiële risico’s en operational risk managers die meer gericht zijn op operationele en procesmatige problemen.

Wat verdient een risk manager?

Risk manager salaris en overige arbeidsvoorwaarden

Als beginnende risk manager verdien je in Nederland gemiddeld tussen de €2.300 en €4.000 bruto per maand. Voor meer ervaren risk managers kan dat bedrag flink oplopen, afhankelijk van je werkgever en de branche waarin je actief bent.

Bij grote multinationals en in de zakelijke of financiële dienstverlening draag je doorgaans aanzienlijk meer verantwoordelijkheid. Het salaris voor een risk manager ligt dan logischerwijs hoger.

Naast het salaris hebben risk managers vaak recht op verschillende voordelen zoals een pensioenregeling, een bedrijfsauto, een bonus en ziektekostenverzekering. Daarnaast kunnen ze ook rekenen op een aantal niet-financiële voordelen zoals flexibele werktijden, thuiswerken en vrijheid om hun eigen werkzaamheden te plannen.

Wat is een risk manager?

Een risk manager is iemand die zakelijke risico’s en bedreigingen voor de continuïteit van een bedrijf of organisatie signaleert en beperkt. Goede risk managers zien veranderingen in de markt of binnen een bedrijf en kunnen daarop anticiperen om te voorkomen dat het van een risico ook daadwerkelijk een bedreiging wordt.

Momenteel is een groot risico voor de continuïteit van bedrijven bijvoorbeeld de krappe arbeidsmarkt. Ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne of oplopende rentepercentages zijn externe risico’s die verregaande gevolgen kunnen hebben voor een bedrijf. Maar een risico kan ook van binnenuit komen, wanneer bijvoorbeeld een bepaalde afdeling stelselmatig onderpresteert of bij een teamleider opvallend vaak sprake is van ziekteverzuim.

Betekenis

Een financial risk manager specialiseert zich in het herkennen en beheersen van financiële risico’s. Deze professional is goed in het kwantificeren van die risico’s en het beheersbaar maken ervan via modellen.

Een operational risk manager is gespecialiseerd in bedrijfsvoering en in het kaart brengen van bedreigingen op operationeel vlak.

Hoe word je risk manager?

Risk manager word je met een financiële of bedrijfskundige oplossing, afhankelijk van of je financieel of operational risk manager wilt worden. Je hebt immers kennis nodig van de processen waarvan je de risico’s beheerst.

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

Verder zijn er op het gebied van risk management talloze verdiepende cursussen en trainingen waarmee je verder kunt specialiseren. Ook is het goed om te beseffen dat je als risk manager nooit echt bent uitgeleerd: doordat wetgeving en de financiële wereld doorlopend veranderen, is het ook essentieel om je kennis en vaardigheden regelmatig bij te schaven met een opfriscursus.

Populaire Risk manager opleidingen

  1. Bachelor in Risk Management (Universiteit van Maastricht)
  2. Master in Risk Management (Vrije Universiteit Amsterdam)
  3. Master of Science in Risk Management (Erasmus Universiteit Rotterdam)
  4. Master of Science in Risk Management and Insurance (Universiteit van Tilburg)
  5. Master of Science in Risk, Crisis and Disaster Management (Radboud Universiteit Nijmegen)
  6. Master of Science in Risk Management and Finance (Universiteit Utrecht)
  7. Master of Science in Risk Management and Business Analytics (Universiteit Leiden)
  8. Risk Management and Financial Engineering Professional Program (Tilburg University)
  9. Master of Science in Risk Management and Data Science (TU Delft)
  10. Executive Master in Risk Management (Erasmus Universiteit Rotterdam)

Waarom risk manager worden?

Risk manager worden kun je om verschillende redenen doen. Allereerst vind je het leuk om markten en ontwikkelingen te analyseren, of breng je graag interne processen in kaart. Je vind het leuk om in al die verslagen en data te speuren naar mogelijke bedreigingen en je er vervolgens stevig in vast te bijten wat die concreet betekenen.

Daarnaast kun je risk manager worden omdat het je de mogelijkheid geeft te werken voor populaire werkgevers zoals:

Grote risk manager werkgevers

  1. ABN AMRO
  2. ING
  3. KPMG
  4. Deloitte
  5. Rabobank
  6. Philips
  7. Shell
  8. Unilever
  9. Siemens
  10. FrieslandCampina