Treasury analyst
Treasury analyst is niet alleen een chique klinkende functietitel, het is ook een ontzettend verantwoordelijke baan waarmee je van onschatbare waarde bent voor je organisatie. Hieronder lees je meer over de verantwoordelijkheden en wat een treasury analyst voor taken heeft.
Treasury analyst vacatures en kandidaten
Voor treasury analyst vacatures vinden wij altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, zelfs in de huidige krappe arbeidsmarkt. Dat komt door onze persoonlijke en gedreven aanpak.
Daar profiteer je ook van wanneer je als ervaren treasury analyst op zoek bent naar de volgende uitdaging in je carrière. Alleen bij een goede match tussen jou en je werkomgeving kun je immers echt het beste uit jezelf naar boven halen en excelleren in je nieuwe rol.
Op die manier matchen wij elke dag financieel experts en professionals met hun volgende uitdaging.
Welke match mogen we voor jou zoeken?
Wat doet een treasury analyst?
Een treasury analyst beheert de “schatkist” (treasury) van een bedrijf. De treasury analyst overziet de dagelijkse cashflow in en uit het bedrijf, regelt financieringen tussen bedrijven stelt rapportages en prognoses op over hoe de treasury zich ontwikkelt. Een treasury analyst waakt dus doorlopend over de financiële gezondheid van het bedrijf.
Belangrijke taken die een treasury analyst uitvoert zijn onder meer:
- Toezicht op kredieten en het innen van tegoeden
- Investeringen van het bedrijf overzien
- Leningen aan het bedrijf overzien
- Cashflow en tegoeden van het bedrijf managen
Wat verdient een treasury analyst?
Treasury analyst salaris en voorwaarden
Omdat je veel financiële verantwoordelijk draagt, kun je als treasury analyst een salaris verwachten dat goed tot zeer goed te noemen is. Een treasury analyst in Nederland verdient gemiddeld een salaris van €50.000 – €63.000 per jaar, afhankelijk van de ervaring en de specifieke verantwoordelijkheden.
Bij grote bedrijven waar je een bijzonder grotere “treasury” beheert kan het zelf nog hoger oplopen.
De arbeidsvoorwaarden kunnen variëren afhankelijk van de werkgever, maar meestal omvatten ze een 8-5 werkdag, 25 vakantiedagen per jaar, een flexibele werkomgeving, een pensioenplan, een ziektekostenverzekering, een jaarlijkse bonus en mogelijk andere voordelen.
Treasury analisten krijgen ook de kans om opleidingen en certificeringen te volgen om hun kennis en vaardigheden te verbeteren. Vaak is dat zelf een vereiste vanuit de werkgever, omdat het belangrijk is dat je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen en je kennis geregeld bijspijkert.
Wat is een treasury analyst?
Een treasury analyst is een financieel professional die de financiële gezondheid van een bedrijf bewaakt. De treasury (schatkist) is als het kloppende financiële hart van de organisatie. Als treasury analyst zorg je dat dit hart in goede conditie blijft en voldoende financiële liquiditeit rond kan blijven pompen.
Om een goede treasury analyst te zijn is het belangrijk dat je:
- Goede analytische vaardigheden hebt
- Kennis hebt van financiële stromen en constructies
- Sterk bent in het onderhouden van relaties met allerlei financiële relaties, van schuldeisers en schuldenaars tot kredietverstrekkers
- Uitermate geordend en overzichtelijk kunt werken
Wat is treasury management?
De letterlijke betekenis van treasury is de schatkist. Deze term wordt gebruikt om de financiële middelen van een bedrijf of organisatie te omschrijven. We spreken bijvoorbeeld van de schatkist van de overheid wanneer het gaat om de financiële middelen die de regering tot haar beschikking heeft. Daarmee is de treasury dus een maat voor hoe financieel gezond een organisatie is.
Schatkist kun je hier zien als beeldspraak. Een goed gevulde schatkist staat dan symbool voor een bedrijf met een gezonde cashflow, die weinig moeite heeft om investeringen los te krijgen, lopende rekeningen te betalen of benodigde leningen aan te gaan.
Treasury management draait dus om het managen en bewaken van die schatkist of treasury en ervoor zorgen dat de financiële gezondheid van het bedrijf op peil blijft. De manager of analyst zorgt ervoor dat de treasury goed gevuld blijft, oftewel dat het bedrijf over voldoende financiële middelen kan blijven beschikken.
Hoe word je treasury analyst?
Om treasury analyst te worden heb je natuurlijk allereerst een uitstekende financiële opleiding nodig. Je krijgt immers verregaande verantwoordelijkheid over de financiële gezondheid van een bedrijf. Om daar het vertrouwen voor te wekken, heb je een opleiding nodig als:
Verder wordt vrijwel altijd flink wat jaren relevante werkervaring gevraagd, of toch tenminste in een functie waar je ook verantwoordelijk was voor financiële overzichten en tegoeden.
Populaire Treasury analyst opleidingen
- MBA in Treasury Management (Universiteit van Amsterdam)
- Master in Financial Risk Management (Vrije Universiteit Amsterdam)
- Master in Financiële Modellering (Erasmus Universiteit Rotterdam)
- Master in Treasury & Risk Management (Universiteit Utrecht)
- Master in Treasury & Corporate Finance (Universiteit Groningen)
- Master in Financiële Economie (Universiteit van Tilburg)
- Master in Financiële Planning & Analysis (Universiteit van Maastricht)
- Master in Financiële Markten & Instellingen (Universiteit van Leiden)
- Master in Treasury & Corporate Finance (Tilburg University)
- Master in Financiële Marktstrategie (Radboud Universiteit Nijmegen)
Waarom treasury analyst worden?
Treasury analyst worden doe je omdat je het een uitdaging vind om verantwoordelijk te zijn voor geldstromen en financiële processen binnen een bedrijf. Jij krijgt er energie van om er elke dag weer voor te zorgen dat het bedrijf goed blijft opereren en gezond blijft.
Ook is het een manier om voor mooie, toonaangevende bedrijven te kunnen werken. Treasury analysten komen bijvoorbeeld terecht bij werkgevers als:
Grote Treasury analyst werkgevers
- ING
- ABN AMRO
- Rabobank
- KPMG
- Ernst & Young
- Deloitte
- PwC
- EY
- Accenture
- Capgemini