Skip to main content

Business analist

Ben jij een business analist die op zoek is naar een nieuwe uitdaging, of vraag je jezelf al een tijdje af of dit carrièrepad iets voor jou is? Ben je als opdrachtgever juist al tijden op zoek naar die ene business analist die als gegoten in jullie organisatie past? Met welke reden je ook op deze pagina bent beland, wij gaan je verder helpen.

Business analist vacatures en kandidaten

Een geschikte business analist vinden voor je organisatie is tegenwoordig moeilijker dan ooit. Zeker als je op zoek bent naar die ene perfecte kandidaat, die niet alleen de gezochte skills meebrengt maar ook een goede match heeft met de bedrijfscultuur. Ben je zelf financieel talent, dan wordt er om die reden vaak veel aan je getrokken. Toch kan het lastig zijn om tussen alle business analist vacatures net die ene juiste vervolgstap in je carrière te vinden.

Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Wat doet een business analist?

Een business analist analyseert voortdurend processen en bedrijfsvoering binnen een bedrijf en brengt problemen en beperkingen in kaart. Vervolgens vertaalt de business analist dit – in combinatie met de behoefte van de organisatie – naar bruikbare oplossingen en implementeert deze.

Daarnaast zorgt de business analist ervoor dat er draagvlak binnen de organisatie ontstaat voor de ingevoerde veranderingen. Je staat in deze rol middenin de organisatie en zet jouw brede kennis van verschillende terreinen in om een brug te slaan tussen verschillende afdelingen, zoals IT en finance.

Wat verdient een business analist?

Salaris business analist en overige arbeidsvoorwaarden

Een business analist in Nederland verdient gemiddeld tussen de €2.400 en €4.400 bruto per maand, afhankelijk van de ervaring en kennis van de persoon. Ook de regio waar je werkt, de branche waarin je actief bent en uiteraard de specifieke werkgever hebben invloed op hoeveel je uiteindelijk kunt verdienen.

De meeste business analisten in Nederland hebben een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd waardoor ze een vast salaris ontvangen, maar er zijn ook mogelijkheden om als freelance analist aan de slag te gaan. Je inkomsten kunnen dan aanzienlijk hoger zijn, maar je hebt ook te maken met meer onzekerheid en loopt bovendien de aanvullende voordelen van een business analist in vaste dienst mis. Zo moet je als freelancer zelf je vakantie, pensioen, ziektedagen en verzekeringen betalen.

Gemiddeld krijgt een business analist in Nederland 25 vakantiedagen en 8% vakantiegeld. Daarnaast hebben de meeste analisten recht op een aantal andere arbeidsvoorwaarden, zoals een goede pensioenregeling, een reiskostenvergoeding, vergoeding van vakgerichte opleidingen en een uitgebreid verlofpakket. Daarnaast hebben sommige bedrijven ook een bonusstructuur voor hun analisten, afhankelijk van prestaties en verantwoordelijkheden.

Wat is een business analist?

Een business analist is iemand die middenin de organisatie staat en doorgaans team overstijgend te werk gaat. De business analist is een verbinder en een voorlichter. Hij of zij is op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de markt en weet dit te vertalen naar efficiënte oplossingen voor binnen de organisatie.

Daarnaast is de business analist iemand die oplossingen en verbeteringen weet te signaleren, maar ook draagvlak weet te creëren om dit op een goede manier in de organisatie te kunnen implementeren.

Om deze rol goed te kunnen vervullen, is de business analist iemand die:

  • Behoeften kan signaleren en definiëren
  • Gevoel heeft voor bedrijfsprocessen en deze kan analyseren en modelleren
  • Kennis heeft van het domein en de omgeving van de organisatie
  • Communicatief zeer vaardig is
  • Anderen weet te enthousiasmeren en overtuigen

Betekenis

Business analist betekent letterlijk gezien iemand die een bedrijf of business analyseert. Dat is dan ook precies wat de business analist doet: het analyseren en modelleren van bestaande processen en signaleren waar kansen ter verbetering liggen.

Hoe word je business analist?

Zie jij jezelf al helemaal terug in deze rol? Dan vraag je je wellicht af hoe je business analist kunt worden. Er zijn verschillende opleidingen die regelmatig terugkomen in de achtergrond van business analisten, waarmee je dus een uitstekende basis legt:

Bovendien zijn er verschillende aanvullende trainingen in business analytics, waar je specifieke modellen en tools krijgt aangereikt die je helpen om je rol als business analist uit te kunnen voeren.

Populaire regio’s voor business analist

Vooral gebieden met een gezonde economische bedrijvigheid bieden volop kansen voor business analisten. Denk aan de regio’s: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Almere, Groningen, Breda, Nijmegen, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Zaanstad, Amersfoort, Dordrecht, Leiden, Zoetermeer, Maastricht, Delft

Populaire business analist opleidingen

  1. Bachelor Bedrijfskunde (Vrije Universiteit Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente, Universiteit Maastricht, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, Open Universiteit Nederland, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen).
  2. Bachelor Informatica (Vrije Universiteit Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente, Universiteit Maastricht, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, Open Universiteit Nederland, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen).
  3. Master Bedrijfskunde (Vrije Universiteit Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente, Universiteit Maastricht, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, Open Universiteit Nederland, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen).
  4. Master Informatica (Vrije Universiteit Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente, Universiteit Maastricht, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, Open Universiteit Nederland, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen).
  5. Master Business Analytics (Vrije Universiteit Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente, Universiteit Maastricht, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, Open Universiteit Nederland, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen).

Waarom business analist worden?

Mensen worden business analist omdat zij echt een tastbare en blijvende impact willen maken bij een bedrijf. Ze houden van de diversiteit door het werken met verschillende disciplines en teams en de concreetheid van gesignaleerde en geïmplementeerde oplossingen waarmee je werkt.

Bovendien biedt een carrière als business analist een behoorlijk zekere toekomst, want er is veel vraag naar mensen die bedrijven kunnen helpen om efficiënter en winstgevender te zijn.

Tot slot kun je werken voor verschillende mooie, toonaangevende bedrijven. Populaire werkgevers van business analisten zijn bijvoorbeeld:

Grote business analist werkgevers

  1. Accenture
  2. Deloitte
  3. KPMG
  4. PwC
  5. IBM
  6. Capgemini
  7. Oracle
  8. EY
  9. Philips
  10. Microsoft