Skip to main content

Registeraccountant

Altijd al benieuwd geweest wat een registeraccount precies doet en of dat iets voor jou is? Hieronder lees je de verantwoordelijkheden en competenties die bij deze functie horen. Ook bespreken we wat je nodig hebt om registeraccountant te worden.

Registeraccountant vacatures en kandidaten

Wil je liever direct weten welke registeraccountant vacatures we op dit moment in de aanbieding hebben en of dat jouw volgende uitdaging is? Dagelijks matchen we experts aan de volgende stap in hun carrière.

Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak. Dus ook als je op zoek bent naar die ene kandidaat die precies past in jullie uitstaande vacature voor een registeraccountant, kunnen wij je verder helpen.

Wie of wat mogen we jou helpen zoeken?

Wat doet een registeraccountant?

Een registeraccountant controleert en adviseert over allerhande financiële processen binnen een organisatie. De registeraccountant voert bijvoorbeeld de eindverantwoordelijkheid over de jaarcijfers van de werkgever. Dat doet een registeraccountant in dienst van een bedrijf, of als onderdeel van een accountancy kantoor.

Kerntaken van registeraccountants zijn onder andere:

 • Samenstellen en aansturen van controleteams
 • Cijfers beoordelen en analyseren
 • De kwaliteit van controledossiers en -rapportages bewaken
 • Verantwoording voor de cijfers opstellen en bespreken met management

Wat verdient een registeraccountant?

Registeraccountant salaris en andere voorwaarden

Een gemiddelde registeraccountant in Nederland verdient een salaris dat afhankelijk is van ervaring en gespecialiseerde kennis. Voor een registeraccountant is het basissalaris meestal tussen de €3.000 en €4.000 (netto) per maand. Registeraccountants met meer ervaring en gespecialiseerde kennis verdienen meer.

Naast het salaris kunnen registeraccountants ook de voordelen van een pensioenregeling, ziektekostenverzekering, onregelmatigheidstoeslag, reiskostenvergoeding en andere arbeidsvoorwaarden genieten. Daarnaast hebben sommige accountants ook het recht om bonus vergoedingen te ontvangen, afhankelijk van hun prestaties.

Wat is een registeraccountant?

Een registeraccountant – kortweg ook RA-accountant genoemd – is als het financieel administratieve geweten van een organisatie. Het is iemand met een HBO of universitaire accountancy opleiding. Hij of zij werkt binnen een bedrijf of vanuit een accountancy kantoor en is degene die zorgt dat de financiële boekhouding en verantwoording in orde zijn.

Betekenis

De term registeraccountant houdt in dat je als accountant bent geregistreerd in het accountantsregister van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. De betekenis van de RA-titel is dus belangrijk: je hebt laten zien dat je aan wettelijke vereisten voldoet om voor een bedrijf de financiële huishouding te controleren.

Hoe word je registeraccountant?

Registeraccountant word je met een HBO of universitaire accountancy opleiding die goed is voor inschrijving in het accountantsregister van de NBA: de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

Populaire basisopleidingen zijn bijvoorbeeld:

Na afloop van deze opleidingen kun je waar nodig nog de specialisatie tot accountant volgen om jezelf geregistreerd accountant te mogen noemen.

Populaire registeraccountant opleidingen

 1. BSc Accountancy (HBO-opleiding)
 2. MSc Accountancy (Universitaire opleiding)
 3. MBA Accountancy (Master of Business Administration)
 4. RA-opleiding (Registeraccountant-opleiding)
 5. REG-opleiding (Register Economisch Gezondheidswetenschapper)
 6. Fiscaal Recht (Universitaire opleiding)
 7. Bedrijfseconomie (HBO-opleiding)
 8. Bedrijfskunde (Masteropleiding)
 9. Bedrijfskundige Informatica (Universitaire opleiding)
 10. Bedrijfskundige Technologie (Universitaire opleiding)

Waarom registeraccountant worden?

Een loopbaan als accountant is voor veel mensen een manier om te werken voor populaire en inspirerende werkgevers, waar het bewaken van de financiële huishouding een taak is die veel voldoening oplevert. Je kunt dan denken aan werkgevers als:

Een loopbaan als accountant is voor veel mensen een manier om te werken voor populaire en inspirerende werkgevers, waar het bewaken van de financiële huishouding een taak is die veel voldoening oplevert. Je kunt dan denken aan werkgevers als:

Grote registeraccountant werkgevers

 1. KPMG
 2. EY
 3. Deloitte
 4. PwC
 5. Grant Thornton
 6. Baker Tilly Berk
 7. Mazars
 8. BDO
 9. Crowe
 10. Kreston Reeves