Skip to main content

AA-accountant

Ben jij benieuwd hoe het leven er als AA-accountant uitziet? Klaar om te ontdekken of dit een carrière is die bij jou past? Hieronder lees je alles wat je moet weten, van wat deze uitdagende baan inhoudt, tot wat je nodig hebt om AA-accountant te kunnen worden.

AA-accountant vacatures en kandidaten

Ben je direct benieuwd naar onze beschikbare vacatures als AA-accountant? Of ben je een werkgever die op zoek is naar een goede kandidaat?

Neem dan direct contact met ons op. Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidge krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Wat doet een AA-accountant?

Een AA-accountant – oftewel een Accountant-Administratieconsulent – adviseert ondernemers en bedrijven over financiële en administratieve zaken en stelt jaarrekeningen op.

Vaak wordt de vergelijking getrokken met een RA-accountant, oftewel de Registeraccountant. Een accountant met AA-titel houdt zich meer bezig met de adviserende en administratieve kant van het accountant zijn, waar iemand met een RA-titel zich juist meer richt op financiële controlewerkzaamheden.

Wat verdient een AA-accountant?

Salaris AA-accountant

Gemiddeld verdient een AA-accountant in Nederland een jaarsalaris tussen de €53.000 en €90.000, afhankelijk van variabelen zoals ervaring, specialisatie, locatie en aanstelling. Ook heeft de specifieke werkgever natuurlijk invloed. Zo zijn The Big Four accountancy firms niet voor niets de meest populaire werkgevers: deze betalen doorgaans beter dan kleinere firma’s.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat voor sommige AA-accountants juist een kleinere firma een grotere aantrekkingskracht heeft, door het persoonlijker karakter.

Secundaire arbeidsvoorwaarden AA-accountants

Daarnaast kunnen AA-accountants rekenen op een aantal extra voordelen, zoals een goede pensioenregeling, vakantiedagen, vervoersvergoeding en verlofdagen. Ook bieden verscheidene werkgevers verschillende soorten bonussen.

Ook proberen veel werkgevers nieuwe mensen aan te trekken met extra voordelen, zoals een bedrijfsrestaurant, fitnessfaciliteiten, persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s en tal van andere voordelen. Er is namelijk veel behoefte aan goede AA-accountants. Dat biedt kansen wanneer dit voor jou een aantrekkelijk carrièrepad is.

Wat is een AA-accountant?

Er zijn verschillende soorten accountants. In de praktijk worden zij onderscheiden aan de hand van de specifieke titel die zij voeren. Een AA-accountant is een accountant met de zogenaamde “AA-titel”. Dit is een accountant die zich veel bezighoudt met administratieve werkzaamheden en het maken van jaarrekeningen.

Daarnaast is een AA-accountant iemand die bedrijven en ondernemers bedrijfseconomisch mag adviseren, waar een RA-accountant doorgaans zuiver controlerend werkt.

Betekenis

AA-accountant is een speciale titel binnen de accountancy, die Accountant-Administratieconsulent betekent. Deze titel betekent dat een accountant bevoegd is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, zoals het opstellen van een jaarrekening of het geven van bedrijfseconomisch advies.

Hoe word je AA-accountant?

Er zijn verschillende populaire opleidingen die een goede basis vormen om als accountant je AA-titel te halen. Hiernaast staan enkele van de meest geziene achtergrond opleidingen bij AA-accountants.

Na het behalen van je (post-)bachelor opleiding, kun je door met de praktijkopleiding AA-accountant. Na afronding van die opleiding mag jij de AA-titel voeren.

Populaire AA-accountant opleidingen

 1. Bachelor Accountancy
 2. Master Accountancy
 3. Bachelor Bedrijfseconomie
 4. Master Bedrijfseconomie
 5. Bachelor Fiscale Economie
 6. Master Fiscale Economie
 7. Bachelor Financiële Economie
 8. Master Financiële Economie
 9. Bachelor Belastingwet
 10. Master Belastingwet
 11. Bachelor Bedrijfskunde
 12. Master Bedrijfskunde
 13. Bachelor Bedrijfseconomische Informatiekunde
 14. Master Bedrijfseconomische Informatiekunde
 15. Bachelor Bedrijfseconomie en Informatiesystemen
 16. Master Bedrijfseconomie en Informatiesystemen

Waarom AA-accountant worden?

Mensen kiezen ervoor om AA-accountant te worden omdat dit nieuwe verdieping geeft aan hun accountant zijn. Vind jij het leuk om bedrijven en ondernemers van advies te voorzien en geniet je ervan om administraties en jaarrekeningen kloppend en sluitend te maken? Dan is AA-accountant worden mogelijk iets voor jou.

Ook kiezen mensen ervoor om AA-accountant te worden om aan de slag te kunnen bij verschillende populaire werkgevers, zoals:

Grote AA-accountant werkgevers

 1. PwC
 2. Deloitte
 3. KPMG
 4. EY
 5. Grant Thornton
 6. Mazars
 7. Baker Tilly Berk
 8. Crowe
 9. BDO
 10. RSM

Populaire regio’s voor AA-accountant

Het zal je niet verbazen dat er vooral veel vraag is naar accountants met de AA-titel in de regio Randstad, waar de meeste grote werkgevers zich bevinden. AA-accountants kunnen doorgaans goed aan het werk in:

 • Zuid-Holland (Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht)
 • Utrecht (Utrecht (Stad), Amersfoort, Nieuwegein, Hilversum, Veenendaal)
 • Noord-Holland (Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Zaandam, Purmerend)
 • Flevoland (Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Emmeloord)

Wat is een AA-titel?

Een AA-titel is een speciale titel die je als accountant kunt behalen, om je te onderscheiden van andere accountants. De titel staat voor Accountant-Administratieconsulent en je behaalt hem via een praktijkopleiding na je basisopleiding tot accountant.