Skip to main content

Financial controller

Als financial controller heb je een uitdagende en verantwoordelijke baan. Je bent namelijk verantwoordelijk voor het op orde zijn van de (financiële) cijfers van het bedrijf waar je voor werkt.

Financial controller vacatures en kandidaten

Ben je gewoon snel benieuwd naar onze vacatures als financial controller? Of ben je een werkgever die op zoek is naar een goede kandidaat voor jullie eigen financial controller vacature?

Neem dan direct contact met ons op. Bij The Talent Label helpen we elke dag financieel experts en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging hun plek te vinden. Voor werk- en opdrachtgevers vinden we – zelfs in de huidige krappe markt – altijd een passende kandidaat. Gegarandeerd, door onze persoonlijke en gedreven aanpak.

Wat doet een financial controller?

Een financial controller beheert (controleert) de cijfers van een bedrijf en de rapportage van die cijfers. Hij of zij zorgt ervoor dat de cijfers op een heldere manier – en volgens de geldende wet- en regelgeving – verzameld, gerapporteerd en gepresenteerd worden.

Belangrijke taken van de financial controller zijn onder andere:

 • Financiële resultaten analyseren, verwerken en presenteren in rapportages
 • Periodiek rapporteren over jaarcijfers en winst- en verliesrekening
 • Managementrapportages opstellen
 • Budgettering vaststellen
 • KPI’s op financieel gebied bepalen en monitoren
 • Beheren en optimaliseren financiële administratie

De financial controller doet dan ook niet hetzelfde als een business controller, al worden beiden wel eens verward. De laatste doet meer op strategisch en adviserend gebied dan de financial controller. Later staan we nog iets uitgebreider stil bij het verschil tussen de twee.

Wat verdient een financial controller?

Salaris financial controller en overige arbeidsvoorwaarden

Omdat financial controllers goed opgeleide financieel professionals zijn met veel verantwoordelijkheid, verdien je als finance controller een bovengemiddeld tot goed salaris.

Een financial controller in Nederland verdient gemiddeld een salaris van €50.000 tot €60.000 per jaar, afhankelijk van ervaring en gespecialiseerde kennis. Het salaris is onderhevig aan een jaarlijkse evaluatie en biedt vaak extra voordelen zoals deelname aan het pensioenfonds, maaltijdcheques, een vergoeding voor vervoerskosten en een jaarlijkse bonus.

Wat is een financial controller?

Een financial controller is degene die binnen een bedrijf de cijfers beheert en volgens de gelden richtlijnen rapporteert. Daarmee is de financial controller er dus verantwoordelijk voor dat de financiële huishouding op orde is en voldoet aan de eisen van onder andere overheid en brancheverenigingen.

De financial controller is daarom iemand met de volgende eigenschappen:

 • Goede analytische vaardigheden
 • Sterk gevoel voor cijfers
 • Excel kent geen geheimen voor een goede financial controller
 • Goed op de hoogte van ontwikkelingen in het financiële landschap
 • Gevoel voor wet- en regelgeving

Uiteraard is de financial controller vooral bezig met de financiële cijfers van het bedrijf, maar ook op het gebied van andere data – zoals klanttevredenheid of procesoptimalisatie – kan de expertise op het gebied van data van deze professional ingezet worden.

Betekenis

De financial controller en business controller worden nog wel eens met elkaar verward, daarom nog iets over het onderscheid tussen de twee.

Een financial controller heeft een meer rapporterende, organisatorische en administratieve taak. Hij of zij draagt er zorg voor dat de cijfers kloppen, op orde en toegankelijk zijn en op de juiste wijze worden gerapporteerd en gepresenteerd.

Een business controller heeft vaak een meer strategische, consulterende rol en adviseert op basis van de verzamelde cijfermatige inzichten het management over de te volgen koers.

Hoe word je financial controller?

Populaire opleidingen om financial controller te worden, zijn onder meer:

Vaak kun je bij deze opleidingen een minor of aanvullende cursus of opleiding tot controller volgen. Ook kiezen veel afgestudeerden er na een van deze studies voor om als financial controller trainee aan de slag te gaan en op die manier het vak te leren.

Populaire financial controller opleidingen

 1. Bachelor in Bedrijfskunde
 2. Bachelor Accountancy
 3. Master in Accountancy
 4. Master in Financiën
 5. Master in Financieel Management
 6. Master in Bedrijfskunde
 7. Master in Financial Economics
 8. Master in Risk Management
 9. Master in Corporate Finance
 10. Master in Business Analytics

Waarom financial controller worden?

Financial controller worden doe je in de eerste plaats omdat je graag met cijfers werkt en graag orde schept in een grote hoeveelheid data en getallen. Daarnaast worden mensen financial controller omdat ze graag bij een populaire werkgever aan de slag willen, zoals:

Grote finance controller werkgevers

 1. Rabobank
 2. KPMG
 3. ING
 4. Deloitte
 5. PwC
 6. ABN AMRO
 7. EY
 8. Siemens
 9. Philips
 10. Shell

Populaire regio’s voor financial controller functies

Zuid-Holland: Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht
Utrecht: Utrecht (Stad), Amersfoort, Nieuwegein, Hilversum, Veenendaal
Noord-Holland: Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Zaandam, Purmerend
Flevoland: Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Emmeloord