Als werkgever heeft ook recruitmentspecialist Debora van Poppel te maken met generatie Z, de jongeren die nu de arbeidsmarkt betreden. Wat zij vooral ziet, is een generatie die een onrealistisch beeld heeft van de arbeidsmarkt. En daar moeten werkgevers op inspringen.
Sinds kort betreedt generatie Z de arbeidsmarkt. Hoewel ik me met mijn bedrijf vooral richt op ervaren professionals, heb ik wel medewerkers die deel uitmaken van deze generatie. Er zijn een aantal zaken die mij daarbij opvallen.
Onlangs had ik een sollicitatiegesprek met een jong professional voor een recruiterfunctie binnen mijn bedrijf. Na drie gesprekken van een uur vertelde ze mij dat de baan toch niets voor haar was.
Nu kun je je afvragen waarom ze dit pas na drie gesprekken aangaf, maar ik zag iets anders. Het hele starten met een eerste baan had zij in haar hoofd zo groot gemaakt, dat ze niet durfde te kiezen. Daarnaast ontbrak het haar aan kennis over hoe een eerste baan eruitziet, wat er van haar verwacht werd en wat zij van zichzelf mocht verwachten.
Slapend rijk
Ik merk dat de jongere generatie een onrealistisch beeld heeft van wat werken nu echt inhoudt. Door sociale media en de vele mooie beelden die gedeeld worden, ontstaat het beeld dat je slapend rijk kunt zijn. Maar wat je niet ziet, is de weg die naar het succes heeft geleid: het echte werk dat ervoor is gedaan, de eerste werkdag van diegene, de keren dat hij of zij gefaald heeft en alle andere zaken die niet leuk zijn aan werk maar er gewoon bij horen. Want that’s life.
Alle keuzes die gen Z moet maken, kunnen best overweldigend zijn. Hoe mooi het ook is dat ze gestimuleerd worden om hun hart te volgen en van hun passie hun werk te maken, dat is niet altijd makkelijk. Als je meerdere dingen hebt die je leuk vindt of niet zo goed weet wat je leuk vindt, dan wordt kiezen een hele opgave. Want van welke maak je dan je beroep?
Probeer het eens uit
Aan deze generatie wil ik meegeven: leg die lat niet zo ontiegelijk hoog als je net aan het begin van je carrière staat. Het is onrealistisch om van jezelf te verwachten dat je alles al weet en kunt als je 20 bent en aan het begin staat van je loopbaan. Leer, ontdek, probeer verschillende functies uit. De enige manier om erachter te komen wat je leuk vindt, is door het uit te proberen.
En tegen bedrijven wil ik zeggen: speel hier beter op in. Werkgevers, recruiters en loopbaancoaches zouden meer begeleiding moeten bieden en begrip moeten tonen voor deze jonge groep mensen die de arbeidsmarkt betreedt. Zet de deur van je bedrijf open en laat zien wat het werk echt inhoudt. Zo help je hen bij het maken van een keuze.
Wat dat is het. Deze generatie is niet verwend, ze heeft keus. Aan ons te taak om te helpen de juiste keuze te maken.